Ένας από τους ευκολότερους τρόπους πολλαπλασιασμού των φυτών είναι με την τεχνική των καταβολάδων. Αρκετά εύκολη τεχνική που ενδεικνύεται για φυτά με μακριούς βλαστούς όπως είναι το γιασεμί, το αμπέλι, το αγιόκλημα και ο κισσός.
Χρειαζόμαστε μια γλάστρα με καλό αγοραστό χώμα, την οποια θα τοποθετήσουμε δίπλα στο μητρικό φυτό.
Διαλέγουμε ένα φρέσκο βλαστάρι από το φυτό μας και 10 εκατοστά περίπου από την άκρη του τον θάβουμε στη γλάστρα. Ποτιζουμε κανονικά το μητρικό φυτό αλλά και τη νέα μας γλάστρα ώστε να βγάλει ριζούλες ο θαμμένος βλαστός μας μετά από λίγο καιρό. Μετά από μερικούς μήνες κόβουμε το βλαστάρι μας από το μητρικό φυτό και το μεταφυτεύουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.
Αυτη την εποχή στο τέλος του χειμώνα είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τον πολλαπλασιασμό φυτών με καταβολάδες για να εχετε νέα φυτά σε λίγο καιρό.
Ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες πολλές φορές γίνεται και μόνος του στη φύση όταν τα βλαστάρια έρπονται στο χώμα και σκεπάζονται σε κάποια σημεία τους τυχαία. Οπότε όπως καταλαβαίνετε εμείς απλώς μιμούμαστε το έργο της φύσης για να δημιουργήσουμε νέα φυτά.