Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αυτόματο Πότισμα

Το αυτόματο πότισμα του κήπου ή της γλάστρας στο μπαλκόνι, είναι μία δοκιμασμένη αποδοτική και αξιόπιστη λύση που ταυτόχρονα μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε οικονομία στο νερό γιατί με την σωστή ρύθμιση της εγκατάστασης ποτίζουμε όσο νερό έχουν ανάγκη τα φυτά και όσες φορές χρειάζονται αποφεύγοντας έτσι την σπατάλη του νερού .
Ο σωστός σχεδιασμός του αυτόματου ποτίσματος και η επιλογή του κατάλληλου προγραμματιστή είναι σημαντικά και εξασφαλίζουν την απόδοση και την ποιότητα του όλου συστήματος. .
Στον σχεδιασμό του αυτόματου ποτίσματος λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες των φυτών σε νερό και σε συχνότητα ποτίσματος και αν οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από την υπάρχουσα παροχή νερού και η συχνότητα ποτίσματος είναι ίδια για όλα τα φυτά τότε το δίκτυο των σωληνώσεων αποτελείται από μία γραμμή κα ένα προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος Αυτή είναι και η συνηθισμένη μορφή του αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλόνι με μερικές γλάστρες ή σε ένα μικρό κήπο που οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι περίπου ίδιες και η υπάρχουσα παροχή νερού μπορεί να προσφέρει πότισμα ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία ποτίσματος .
Όταν το αυτόματο πότισμα πρέπει να καλύψει διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος σε ποσότητα νερού ή σε συχνότητα ποτίσματος τότε κάνουμε δύο ή περισσότερες ομάδες ποτίσματος που τις καλύπτουμε με ανεξάρτητες γραμμές νερού και τους αντίστοιχους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεντρικό προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος με πολλά κανάλια που ελέγχουν και τον ανάλογο αριθμό ηλεκτροβαλβίδων που κάθε μία ηλεκτροβαλβίδα θα ελέγχει και μία γραμμή ποτίσματος στον προκαθορισμένο χρόνο και ώρα ποτίσματος και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ηλεκτροβαλβίδες.
Τα μέσα ελέγχου της ροής του νερού με σκοπό το αυτόματο πότισμα είναι οι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος μπαταρίας οι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος ρεύματος και οι χρονοδιακόπτες που μπορεί να ελέγχουν ηλεκτροβαλβίδα ή αντλία για νερό από πηγάδι ή πιεστικό με νερό από δεξαμενή.
Η είσοδος και η έξοδος των προγραμματιστών ή ηλεκτροβαλβίδων αυτόματου ποτίσματος έχουν σπείρωμα διαφόρων διαμέτρων για να καλύψουνν κάθε παροχή νερού. Οι σωλήνες του δικτύου του αυτόματου ποτίσματος είναι συνήθως πλαστικοί διαφόρων διαμετρημάτων με την διάμετρο των 16 χιλιοστών ως ποιο συνηθισμένη .Τα εξαρτήματα για την σωήνα αυτή του αυτόματου ποτίσματος καλύπτουν κάθε ανάγκη υπάρχουν δηλαδή ρακόρ γωνίες , τάφ, μαστοί, μούφες , συστολές κλπ τόσο βιδωτά εξαρτήματα όσο και εξαρτήματα φίς .Τα μπέκ είναι πολλών ειδών και καλύπτουν και αυτά όλες τις πιθανές ανάγκες μιας εγκατάστασης αυτόματου ποτίσματος.
Προσοχή θέλουν όλα τα σημεία της εγκατάστασης του αυτόματου ποτίσματος καθώς και η ρύθμιση της παροχής του νερού που αν υπερβαίνει κάποια όρια μπορεί να τρυπήσει ή να αποσυνδεθεί μία σωλήνα με αποτέλεσμα την διακοπή του αυτόματου ποτίσματος και την διαρροή του νερού σε ένα σημείο και αν κάτι τέτοιο συμβεί στο μπαλκόνι πιθανότατα να πλημμυρίσουμε εμείς ή ο κάτω όροφος.
  
Προγραμματιστής αυτόματου ποτίσματος μπαταρίας με εβδομαδιαίο πρόγραμμα και ημερήσιο πρόγραμμα ποτίσματος. Λειτουργεί με μία μπαταρία 9 βολτ αλκαλική για ένα έτος. Συνδέεται σε βρύση με σπείρωμα ¾ και σε λάστιχο Φ16.