Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τα μυστικά για «έξυπνο» τσιμπολόγημα

Το πρόχειρο φαγητό έχει διεισδύσει στη ζωή μας. Το βεβαρημένο καθημερινό πρόγραμμα συχνά δεν μας επιτρέπει να τρώμε στο οικογενειακό τραπέζι, όχι μόνο το μεσημέρι αλλά ούτε και το βράδυ, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά τρία κύρια γεύματα της ημέρας να έχουν αντικατασταθεί από ενδιάμεσα, μικρότερα. Όμως αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν αποτελούν υγιεινό τρόπο διατροφής.
Αντιθέτως, τα ενδιάμεσα γεύματα, εάν περιλαμβάνουν υγιεινές επιλογές, μπορεί να βοηθήσουν σε πιο ελεγχόμενη θερμιδική πρόσληψη, μετριάζοντας το δυσάρεστο αίσθημα της πείνας που μοιραία αναπτύσσει όποιος μένει νηστικός όλη μέρα. Επιπλέον, ένα ορθά επιλεγμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μικρογεύμα, μπορεί να συμβάλει σε ένα ισορροπημένο συνολικό διαιτολόγιο.
Για να γίνει αυτό, απαιτείται κάποιος προγραμματισμός, ούτως ώστε να μην πέφτει κανείς εύκολα στην παγίδα των «θερμιδικών βομβών», δηλαδή των πρόχειρων φαγητών που συνήθως παρέχουν πολλές θερμίδες αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά.
Καλές επιλογές για υγιεινά μικρογεύματα είναι αρτοσκευάσματα (κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, ψωμί για τοστ, παξιμάδια, μπαγκέτες μικρές κ.ά.) κατά προτίμηση ολικής άλεσης, σκέτα ή με τυρί χαμηλό σε λιπαρά (10-20% λίπος) και βραστή γαλοπούλα για όσους θέλουν αλλαντικό.
Τα φρούτα εποχής και τα λαχανικά (βραστά, ψητά, ωμά, σε σαλάτα) επίσης είναι πολύ καλές επιλογές, ενώ για ντρέσινγκ να προτιμάτε μουστάρδα ή μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά.
Άλλες καλές επιλογές είναι ξερά βερίκοκα, δαμάσκηνα, μπάρες δημητριακών ή ρυζιού, άγλυκα μπισκότα δημητριακών (αυτά είναι τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά και να αντιμετωπίσουν τη λαχτάρα για ένα γλυκό). Άλλες τροφές που επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα των γλυκών είναι τα ζελέ φρούτων, οι κρέμες, τα ρυζόγαλα, τα παγωτά με λίγα λιπαρά. Τέτοιου είδους τρόφιμα καλό είναι τα έχει κανείς πάντοτε στο σπίτι ή/και στο γραφείο.
Μία σημαντική παράμετρος γι΄ αυτού του είδους τα γρήγορα γεύματα είναι ο χρόνος που τους αφιερώνεται. Καλό είναι να βρίσκει κανείς χρόνο για να τα απολαμβάνει αντί να τα τρώει «στο πόδι», διότι με το βιαστικό φαγητό όχι μόνο γίνεται κακή απορρόφηση της τροφής και κατ΄ επέκταση υπάρχει ενδεχόμενο δυσπεψίας, αλλά υπάρχει και κίνδυνος υπερκατανάλωσης, επειδή το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού της πείνας.