Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς τα θερμοκήπια λειτουργούν

Τα θερμοκήπια λειτουργούν από τη διαφορετική διαφάνεια του γυαλιού στην ηλιακή και θερμική ακτινοβολία. Το γυαλί είναι διαφανές στα περισσότερα από τα μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά είναι παχύ στα πολύ πιό μακροχρόνια (θερμικές υπέρυθρες ακτίνες) μήκη κύματος που απελευθερώνονται από τις εγκαταστάσεις και το χώμα μέσα στο θερμοκήπιο. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι σε θέση να εισαγάγει το θερμοκήπιο, όπου απορροφάται από τις εγκαταστάσεις και τους θερμαίνει επάνω. Τα πιό μακροχρόνια θερμικά μήκη κύματος που εκπέμπονται από τις θερμαμένες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να βγούν μέσω της θερμότητας γυαλιού έτσι συνεχίζουν. Τα πλαστικά θερμοκήπια, εντούτοις, εμφανίζονται να λειτουργούν καθώς επίσης και αυτοί γυαλιού. Το πλαστικό δεν είναι σχεδόν τόσο διαφανές στη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία όπως είναι στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό μας οδηγεί για να αναρωτηθεί γιατί ένα θερμοκήπιο παίρνει τόσο έναν καυτό στίχους μιας στους ηλιόλουστους ημέρας νεφελώδης.
Είτε καλυμμένος είτε αποκαλυμμένος από ένα θερμοκήπιο, χώμα απορροφά φυσικά την ακτινοβολία από τον ήλιο και γίνεται θερμός. Τα μόρια αέρα δίπλα στο χώμα γίνονται επίσης θερμά. Δεδομένου ότι ο αέρας παίρνει θερμότερος, τα μόρια αρχίζουν να γίνονται πιό ενεργά. Δεδομένου ότι αναπηδούν γύρω, κινούνται περαιτέρω χώρια και επεκτείνονται. Αυτό καθιστά τον αέρα λιγότερο πυκνό. Εν τω μεταξύ, ο αέρας επάνω από το θερμό αέρα είναι ακόμα δροσερός και πυκνότερος από το θερμό αέρα δίπλα στο χώμα. Επειδή ο θερμός αέρας είναι λιγότερο πυκνός, αυξάνεται και οι πιό δροσερές πτώσεις αέρα για να πάρει τη θέση του στο επίγειο επίπεδο. Αυτό είναι παίρνει έπειτα σε περισσότερη θερμότητα από το θερμαμένο χώμα. Αυτό συνεχίζεται ως στρώματα του θερμού σωρού αέρα επάνω. Χωρίς ένα θερμοκήπιο μια ηλιόλουστη ημέρα, το θερμαμένο στρώμα του αέρα να είναι ένα μίλι ή πυκνότερα. Δεδομένου ότι το κορυφαίο στρώμα παίρνει υψηλότερο στον αέρα και περαιτέρω από τη γη, άλλη μια φορά αρχίζει να δροσίζει έως ότου είναι πίσω στην ίδια θερμοκρασία ότι άρχισε και άλλη μια φορά αρχίζει να κάνει αυτό είναι κόσμιο πίσω στη γη για να αρχίσει τον κύκλο πέρα από πάλι. Επίσης, δεδομένου ότι ο θερμός αέρας τεντώνεται πέρα από μια τέτοια μεγάλη μάζα, η θερμότητα αραιώνεται από το τεράστιο ποσό θέματος που πρέπει να θερμαθεί.

Αντίθετα, ένα θερμοκήπιο παίρνει μαζί τη δυνατότητα του αέρα να γίνει αρκετά μεγάλο στον όγκο για να χάσει τη θερμότητά του. Η θερμότητα από το χώμα περιορίζεται στο στρώμα του αέρα που παγιδεύεται κάτω από τη στέγη γυαλιού. Αυτός ο παγιδευμένος αέρας συνεχίζει να παίρνει θερμότερος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας επειδή είναι ένας περιορισμένος όγκος που θερμαίνεται.
Τόσο γιατί κάποιος θα ήθελε ένα θερμοκήπιο; Δεδομένου ότι ένα θερμοκήπιο παγιδεύει το θερμό αέρα, παγιδεύει επίσης το εξατμισμένο νερό από το χώμα καθιστώντας το θερμοκήπιο θερμό και υγρό όλη την ημέρα, δημιουργώντας μια τέλεια ατμόσφαιρα για την αύξηση εγκαταστάσεων. Η δυνατότητα ενός θερμοκηπίου να θερμάνει επάνω μπορεί επίσης να αναγκάσει τις εγκαταστάσεις για να υπερθερμάνει εύκολα. Ένα αυτοκίνητο θερμαίνει στον ήλιο επάνω λόγω των ίδιων αρχών με ένα θερμοκήπιο. Για αυτόν τον λόγο, είναι έξυπνο να εγκατασταθεί ο εξαερισμός για να κρατήσει το θερμοκήπιο στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Προφανώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ποσό ηλιακών κυμάτων που ένα θερμοκήπιο θα λάβει καθημερινά. Το ποσό φωτός του ήλιου ποικίλλει καθημερινό και την εποχή στην εποχή. Για να διατηρήσουν τους βέλτιστους όρους κλίματος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα θερμοκήπια περιέχουν συνήθως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ελέγχου κλίματος. Τα περισσότερα θερμοκήπια περιέχουν ένα σύστημα εξαερισμού έτσι ώστε ο αέρας μπορεί να απελευθερωθεί εάν το θερμοκήπιο πάρει πάρα πολύ θερμό, και κάποιο είδος του συστήματος θέρμανσης κατά τη διάρκεια των πιό δροσερών μηνών να κρατήσει το θερμοκήπιο από να πάρει πάρα πολύ κρύο. Μαζί με ένα σύστημα εξαερισμού, ένα θερμοκήπιο πρέπει να περιέχει ένα σύστημα υδραυλικών για να ρυθμίσει το ποσό που οι εγκαταστάσεις ποτίζονται και για να κρατήσουν τον αέρα υγρό.
Τα θερμοκήπια έρχονται στις διάφορα μορφές και τα μεγέθη με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα να προσαρμόσουν οποιοδήποτε τύπο κήπου. Στην εξέταση ποιου θερμοκηπίου για να αγοράσει, λάβετε υπόψη το μέγεθος και το σκοπό του κήπου σας. Η εύρεση του σωστού θερμοκηπίου, εάν είναι ένα θερμοκήπιο χόμπι, ένα βιομηχανικό θερμοκήπιο, ένα θερμοκήπιο FlowerHouse ή οποιοσδήποτε άλλοσδήποτε τύπος θερμοκηπίου, είναι κρίσιμη έτσι οι εγκαταστάσεις σας μπορούν να αυξηθούν στη δυνατότητά τους.