Κι αφού ξόδεψα λίγα χρήματα ακόμα για να αγοράσω χώμα για τις γλάστρες μου, αναρωτήθηκα αν τελικά έιναι πολυέξοδη ασχολία η κηπουρική ή όχι.
Όταν ξεκινάς χωρίς να διαθέτεις τίποτα, σίγουρα χρειάζονται κάποια χρήματα. Καταρχήν θα πρέπει να αγοράσετε γλάστρες και στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσετε χώμα για να τις γεμίσετε.
Μια μεγαλούτσικη απλή πλαστική γλάστρα των 20 λίτρων μαζί με το χώμα της, στην καλύτερη περίπτωση θα σας κοστίσει περίπου 5 ευρώ. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τις τιμές των καταστημάτων που θα επιλέξετε να κάνετε τις αγορές σας αλλά και από την ποιότητα του χώματος που θα αγοράσετε.
Παρόλο που νομίζουμε ότι στα φυτώρια θα βρούμε καλύτερες τιμές, πολλές φορές στα διάφορα συνοικιακά καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης μπορούμε να βρούμε καλύτερες ευκαιρίες. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε οτιδήποτε γιατί μπορεί στη μια γλάστρα να μη φαίνεται μεγάλη η διαφορά, όμως αν χρειάζετε να αγοράσετε περισσότερες για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με την κηπουρική το κόστος ανεβαίνει.
Προσπαθήστε να ξεκινήσετε σιγά – σιγά. Δε χρειάζεται να κάνετε το μπαλκόνι σας να μοιάζει με ζούγκλα από τη μια μέρα στην άλλη. Οι γλάστρες σας μπορούν να αυξηθούν χρόνο με το χρόνο. Άλλωστε μη ξεχνάτε πως δεν καταστρέφονται τόσο εύκολα και όταν αποκτήσετε όσες χρειάζεστε ή όσες χωράει το μπαλκόνι σας, τα έξοδα αυτά θα σταματήσουν. Φυσικά αυτή είναι μια συμβουλή που η λογική μου λέει πως πρέπει να σας δώσω, χωρίς να σημαίνει πως την ακολουθώ κιόλας. Καλώς ή κακώς ποτέ δεν θεωρούμε τις γλάστρες μας αρκετές και πάντοτε βρίσκουμε χώρο για μια ακόμα.
Από κει και πέρα υπάρχει το κόστος αγοράς φυτών ή σπόρων. Συνήθως οι σπόροι συμφέρουν περισσότερο κι αν μας περισσέψουν μπορούμε να τους σπείρουμε και τα επόμενα 2-3 χρόνια. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να σώζετε τους σπόρους από τα δικά σας φυτά, τα έξοδα μειώνονται δραματικά τα επόμενα χρόνια.
Όσο αφορά την αγορά φυτών, την άνοιξη μπορούμε να βρούμε φτηνά εποχιακά φυτά με το κόστος να ξεκινά από το μισό ευρώ για τα πιο απλά φυτά και να αυξάνει ανάλογα με το είδος του φυτού και το μέγεθος του. Προσωπικά δε θα πλήρωνα περισσότερα από 3 ευρώ για να αγοράσω κάποιο φυτό.
Τέλος υπάρχουν και κάποια άλλα έξοδα που μπορεί να κάνει κάποιος. Αυτά μπορεί να είναι για την αγορά λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που προσωπικά δεν αγοράζω ποτέ, για κάποιο μηχάνημα αυτόματου ποτίσματος αν το θεωρεί κάποιος απαραίτητο, για ταμπελάκια σπόρων, για φακελάκια σπόρων αν σώζουμε δικούς μας σπόρους και φυσικά για νερό μια και τα φυτά μας χρειάζονται πότισμα για να ζήσουν.