Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η «διαβολική» συνταγή που παχαίνει

Σιρόπι που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ξεγελά τον εγκέφαλο να ζητάει περισσότερη τροφή
Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε σε ένα πακέτο μπισκότα και να νιώθουμε ευτυχείς μόνο αν φάμε ολόκληρο το πακέτο; Εχετε ποτέ σκεφτεί πώς γίνεται να ξεκινάμε να φάμε μια μπάλα παγωτό και τελικώς να τρώμε ένα κιλό; Ε, λοιπόν, δεν φταίει μόνο η έλλειψη θέλησης, αλλά και ένα είδος σακχάρου που περιέχεται σε προϊόντα όπως τα μπισκότα, το παγωτό, τα αναψυκτικά, ακόμη και στα δημητριακά για το πρωινό.
Ο λόγος για το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικώς σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup- ένα σιρόπι που γίνεται από το άμυλο καλαμποκιού και αποτελείται κυρίως από γλυκόζη), ειδικά επεξεργασμένο με κάποια ένζυμα ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη που περιέχει σε φρουκτόζη. Η χρήση του σιροπιού γλυκόζηςφρουκτόζης εμφανίζει συνεχή αύξηση στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι φθηνότερο, βοηθά στο να διατηρείται η υγρασία των τροφίμων και έτσι να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής τους, ενώ δίνει πιο μαλακή και «τσικλώδη» υφή τόσο στις μπάρες δημητριακών όσο και στα μπισκότα. Το συγκεκριμένο συστατικό αναγράφεται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων ως σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ή ως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ΗFCS).
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τώρα οι επιστήμονες, το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης φαίνεται ότι ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι το άτομο χρειάζεται περισσότερη τροφή. Παράλληλα το συγκεκριμένο συστατικό πολλών τροφίμων προκαλεί την ανάπτυξη λιποκυττάρων γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα, και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Για τον λόγο αυτόν έχει ονομαστεί το τελευταίο διάστημα «γλυκό του Διαβόλου» στις ΗΠΑ, όπου γίνονται προσπάθειες μείωσης της χρήσης του από κάποιους παρασκευαστές τροφίμων.
Οπως εξηγεί ο δρ Καρέλ Λε Ρου, ειδικός στην Ιατρική του Μεταβολισμού στο Ιmperial College του Λονδίνου, η φρουκτόζη είναι υπαίτια για την τεχνητή αύξηση της όρεξης. «Οταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας εκλύει ινσουλίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει αρκετά. Ωστόσο η φρουκτόζη δεν προκαλεί τόσο μεγάλη απόκριση της ινσουλίνης όσο η κανονική ζάχαρη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει το μήνυμα του κορεσμού». Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα ευρήματα; Οτι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ούτε φρούτα; Η κατανάλωση φρούτων με μέτρο είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αλλά μην τρώτε και ένα μπολ σταφύλια τη φορά, προειδοποιεί ο δρ Λε Ρου