Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς βράζω αυγά

Οι παλιοί τρώγανε το αυγό και ωμό, αλλά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την αγνή προέλευση του καλά θα κάνεις να το βράσεις και με το παραπάνω. Προτείνω βράσιμο τουλάχιστον πέντε λεπτά, που είναι αρκετό για να σφίξει καλά το ασπράδι ενώ ο κρόκος μένει λίγο μαλακός στο κέντρο - αν και πάλι δεν είναι μελάτο. Από κει και πέρα αν το θέλεις σφιχτό άφησέ το λίγο ακόμα. Στα έξι λεπτά ας πούμε έχει σφίξει και ο κρόκος ενώ μετά τα επτά λεπτά έχει γίνει καλά σφιχτό. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι άμα το ξεχάσεις παραπάνω δεν έγινε και τίποτα. Αν δεν εξατμιστεί όλο το νερό του το αυγό δε θα καεί.


Πώς θα γίνει να μη μου σπάσει;


Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Καταρχήν εξαρτάται από το ίδιο το αυγό. Μερικά αυγά έχουν λεπτό τσόφλι και σπάνε πιο εύκολα. Για να το προστατέψεις, ένα πρώτο βήμα είναι να βάλεις το αυγό αφού έχεις πρώτα βάλει νερό στο μπρίκι. Έτσι δε θα χτυπάει δυνατά στα τοιχώματα μέχρι να το γεμίσεις με νερό.
Μετά, καλό είναι να μην είναι πολύ στριμωγμένο. Αν βάλεις δυο αυγά σε ένα μπρίκι που χωράνε ίσα-ίσα τότε θα σπάσουν σίγουρα. Μια άλλη λύση είναι να βάλεις το νερό να βράσει πρώτα και μετά να σβήσεις το μάτι και να ρίξεις το αυγό μέσα. Έτσι το νερό δε θα κοχλάζει με αποτέλεσμα να μη χτυπιέται, αλλά πρέπει να το σκεπάσεις για να μην κρυώσει γρήγορα και να το αφήσεις παραπάνω - γύρω στο δεκάλεπτο.
Τέλος μπορείς να αφήσεις το αυγό λίγα λεπτά εκτός ψυγείου πριν το βράσεις για να ζεσταθεί λίγο και να μην αλλάξει απότομα θερμοκρασία, και να το βάλεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ίσα-ίσα να βράζει το νερό, αφήνοντας μέσα ένα μεταλλικό κουτάλι.


Πως θα καταλάβω αν είναι βρασμένο;
Βάζεις το αυγό πλαγιαστά στο τραπέζι κρατώντας το με δυο δάκτυλα (αντίχειρα και δείκτη). Το γυρίζεις σα να ήταν σβούρα και το αφήνεις να περιστραφεί μόνο του. Καθώς περιστρέφεται το σταματάς στιγμιαία και το ξαναφήνεις. Αν αρχίσει ξανά να περιστρέφεται από μόνο του τότε είναι άβραστο. Αν μείνει σταματημένο τότε είναι βρασμένο