Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Λαχανόκηποι επάνω σε ουρανοξύστες

Oλο και περισσότεροι μικροί κήποι ξεφυτρώνουν στις ταράτσες των ουρανοξυστών των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, υποσχόμενοι ζουμερές ντομάτες, μικρές φράουλες και ευωδιαστό βασιλικό και λεβάντα. Πολλά μέτρα επάνω από τον θόρυβο και τη ρύπανση των δρόμων, οι αγρότες της πόλης καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά. Μερικοί απλώς απολαμβάνουν τις χαρές που προσφέρει ένα παρτέρι σε ύψος πολλών ορόφων, ενώ άλλοι το κάνουν για να σώσουν το περιβάλλον.

Το κίνημα της «πράσινης ταράτσας» γνωρίζει μεγάλη άνθηση τον τελευταίο καιρό. Οι ιδιοκτήτες των ρετιρέ ενθαρρύνονται να καλλιεργούν φυτά, συχνά απλώς σαρκώδη, για να συγκρατούν τα νερά της βροχής, να μονώνουν τα κτίρια και να βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στην πόλη.

Ερευνα του ομίλου Πράσινες Στέγες για Υγιείς Πόλεις, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες που δημιουργούν κήπους σε οροφές, έδειξε ότι ο αριθμός των έργων που ανελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 35% πέρυσι. Σύμφωνα με τον όμιλο, με φυτά καλύφθηκαν 560-930 τετραγωνικά χιλιόμετρα οροφών. Τόσο το Σικάγο όσο και η Νέα Υόρκη ενθαρρύνουν τους αγρότες της πόλης με φοροαπαλλαγές, πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια.

Το 6ο Δημόσιο Σχολείο του Μανχάταν αποφάσισε να καλύψει το ένα τρίτο της ταράτσας του με λαχανικά και βότανα που από την επόμενη άνοιξη θα προσφέρονται για τα γεύματα των μαθητών. Για αυτόν τον σκοπό το σχολείο έχει εξοικονομήσει περίπου 690.000

ευρώ από τον προϋπολογισμό του, γονείς και απόφοιτοι θα συνδράμουν το σχέδιο με ακόμη 360.000 ευρώ, ενώ οι μαθητές πούλησαν μπλουζάκια και λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης για να συγκεντρώσουν επιπλέον χρήματα. «Τα παιδιά ενθουσιάζονται που θα καλλιεργούν κάτι φαγώσιμο» λέει η διευθύντρια του σχολείου ΛόρενΦοντάνα . Εκτός των άλλων, στην οροφή του κτιρίου θα υπάρχουν συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, ένα μικρό θερμοκήπιο και μια λιμνούλα με χελώνες.