Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς μαζεύουμε τα άγρια χόρτα

-Η καλύτερη ώρα για το μάζεμα φύλλων, βλαστών και των ανθισμένων κορφάδων είναι αργά το απόγευμα, διότι εκείνη την ώρα είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών συστατικών τους.


-Δεν μαζεύουμε χόρτα εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγονται.-Μαζεύουμε χόρτα από απόμερα μέρη, διότι κοντά στο δρόμο είναι μολυσμένα από τα αυτοκίνητα (λάδια , καυσαέριο).


-Οι μη βιολογικοί καλλιεργητές δεν φημίζονται για εξυπνάδα ούτε για ευαισθησία, αλλιώς δεν θα πέθαιναν από καρκίνο. Αποφεύγουμε λοιπόν να μαζεύουμε κοντά στα χωράφια τους


α) γιατί μπορεί από αδιαφορία να τους έχουν ξεφύγει χημικά, β) γιατί μπορεί να ψέκασαν με χημικά τα δωρεάν χόρτα για να ξεραθούν.-Δεν μαζεύουμε μανιτάρια, για κανένα λόγο, εάν δεν είμαστε μαζί με έναν ειδικό.


-ΔΕΝ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Κόβουμε με ένα μαχαίρι, με μια απότομη περιστροφική κίνηση το χόρτο, εκεί που βγαίνει από τη γη. Έτσι το χρόνου θα ξαναβγεί και θα το ξανακοψουμε να το ξαναφαμε.-Δεν ακουμπάμε κάτι που δεν ξέρουμε. Φυτά και λουλούδια είναι πλούσια σε συστατικά και χυμούς.-Μαζεύουμε όσα μπορούμε να φάμε μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες, γιατί θα χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.