Οι καλές ποικιλίες μπορεί να είναι ακριβές αλλά είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Μπορείτε έτσι να δημιουργήσετε πανέμορφους φράχτες από κωνοφόρα και ωραιότατες μπορντούρες. Μερικές ποικιλίες μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να τις ελέγξουμε. Γι' αυτό σιγουρευτείτε ότι αγοράσατε την κατάλληλη ποικιλία πριν την φυτέψετε. Αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση, για αργής ή γρήγορης ανάπτυξης ποικιλίες και για κοντές ή ψηλές ποικιλίες.
Πως πολλαπλασιάζουμε κωνοφόρα από μοσχεύματα 1. Διαλέξτε πλάγιους βλαστούς από τους βραχίονες 2. Αφαιρέστε τους πλάγιους βλαστούς με τακουνάκι 3. Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα Βήμα 1. Διαλέξτε πλάγιους βλαστούς από τους βραχίονεςΤα μοσχεύματα είναι καλύτερο να λαμβάνονται από φυτά ηλικίας έξι ετών και πάνω. Διαλέξτε μοσχεύματα από πλάγιους βλαστούς, που ανήκουν σε υγιείς βραχίονες, οι οποίοι έχουν περίπου το μισό ύψος από το συνολικό ύψος του δέντρου. Διαλέξτε νεαρά και υγιή τμήματα του βραχίονα. Οι πλάγιοι βλαστοί πρέπει να έχουν μήκος 5-13 εκατ., να είναι σε καλή κατάσταση και να μοιάζουν με το μητρικό φυτό. Βήμα 2. Αφαιρέστε τους πλάγιους βλαστούς με τακουνάκιΤακουνάκι λέγεται το μικρό ξυλώδες τμήμα βλαστού που τον ενώνει με τον κορμό του βασικού βραχίονα. Πιάστε γερά το κοτσάνι, στο σημείο που βρίσκεται κοντά στη βάση του πλάγιου βλαστού και τραβήξτε απότομα προς τα κάτω, μακριά από τον βασικό βραχίονα, αποσπώντας ταυτόχρονα ένα κομμάτι από τη φλούδα του. Βήμα 3. Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα Αφαιρέστε σχεδόν όλα τα φύλλα του πλάγιου βλαστού, από τη μέση και κάτω. Αυτό θα βοηθήσει το μόσχευμα, ώστε ν' αναπτύξει καλό ριζικό σύστημα. 4. Βυθίστε το τακουνάκι σε ορμόνη ριζοβολίας 5. Φυτέψτε το μόσχευμα 6. Καλύψτε τα μοσχεύματα Βήμα 4. Βυθίστε το τακουνάκι σε ορμόνη ριζοβολίαςΕίναι ακόμη καλύτερο, να βρέξετε με νερό το μόσχευμα από τη μέση και κάτω και έπειτα να το βυθίσετε μέσα στην ορμόνη. Η σκόνη θα κολλήσει αμέσως στο κοτσάνι και αυτό θα ενισχύσει να σχηματιστούν καλές και γερές ρίζες. Βήμα 5. Φυτέψτε το μόσχευμα
Σε γλάστρες μέσα σε ψυχρή σέρα και θερμοκήπιοΤα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε γλάστρα ή δίσκο αναπαραγωγής που περιέχει μίγμα τύρφης και άμμου ή κομπόστα για γλάστρες. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλα μυτερό εργαλείο, όπως ένα μολύβι ή το καπάκι από το κουτί που περιέχει την ορμόνη, για ν' ανοίξετε μια τρύπα στο χώμα, όπου θα βάλετε το μόσχευμα.Στην ύπαιθροΣτην ύπαιθρο, τα μοσχεύματα μπορούν να φυτευτούν σε ειδικά διαμορφωμένα με άμμο, στρώματα και περιοχές προστατευμένες. Το κοινό χώμα του κήπου πρέπει να απομακρυνθεί και ν' αντικατασταθεί με ένα μίγμα από ίσες ποσότητες τύρφης και άμμου. Το μίγμα θα προσφέρει στο μόσχευμα ένα καλό ενισχυτικό, για να ξεκινήσει την ανάπτυξη των ριζών του. Βήμα 6. Καλύψτε τα μοσχεύματαΚαλύψτε τα μοσχεύματα που βρίσκονται σε στεγασμένο χώρο με διαφανές φύλλο πλαστικού, υποστηριζόμενο από βέργες και τα μοσχεύματα που βρίσκονται στην ύπαιθρο με υαλοκιβώτιο προστασίας φυτών. Η επιτυχία αναπαραγωγής των κωνοφόρων θα εξασφαλιστεί, αν τα μοσχεύματα προστατευτούν από την ξηρασία. Τα μοσχεύματα δεν πρέπει να εκτεθούν στον καυτό ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να κρατήσουν την υγρασία τους όλο το χρόνο. Επίσης θα χρειαστούν αναμφίβολα μια ποσότητα θερμότητας άμεσα στις ρίζες. Μια ανατολική ή δυτική τοποθέτηση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και θα προσφέρει άφθονη ζεστασιά. Αν διατηρείτε τα μοσχεύματα σε εσωτερικό χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητή θέρμανση για να αποφύγετε τα σαπίσματα. Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα μοσχεύματά σας έχουν την κατάλληλη ατμοσφαιρική υγρασία, ψεκάζετέ τα δύο φορές την ημέρα όσο ο καιρός είναι ζεστός. 7. Απομακρύνετε προσεκτικά τα ριζωμένα μοσχεύματα. 8. Μεταφυτέψτε σε χωριστές γλάστρες 9. Σταθεροποιήστε το νεαρό κωνοφόρο. Βήμα 7. Απομακρύνετε προσεκτικά τα ριζωμένα μοσχεύματα.
Αν έχετε πάρει τα μοσχεύματα στις αρχές του καλοκαιριού, τότε μέσα στο φθινόπωρο, θα δείξουν σημάδια ανάπτυξης και νέας βλάστησης. Θα εμφανιστούν νέα φύλλα στις άκρες τους με ανοικτότερο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι ανέπτυξαν καλό ριζικό σύστημα και ήρθε η ώρα να μεταφυτευτούν. Βήμα 8. Μεταφυτέψτε σε χωριστές γλάστρες
Τα μοσχεύματα που έχουν ριζώσει καλά μπορούν να μεταφυτευτούν σε χωριστές γλάστρες διαμέτρου 7-10 cm. Μια πολύ μικρή ποσότητα λιπάσματος μπορεί να αναμειχθεί με το χώμα της γλάστρας για να βοηθήσει τα νεαρά φυτά να αναπτύξουν καλό ριζικό σύστημα. Βήμα 9. Σταθεροποιήστε το νεαρό κωνοφόρο.
Σταθεροποιήστε το νεαρό κωνοφόρο στη νέα του γλάστρα με τα δάχτυλά σας. Οι γλάστρες που περιέχουν τα κωνοφόρα μπορούν τώρα να θαφτούν στο έδαφος σε μια απάνεμη θέση ή να τοποθετηθούν κάτω από ψυχρή σέρα. Βήμα 10. Φυτέψτε τα φυτά στην οριστική τους θέση.
Όταν οι ρίζες θα έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν έξω σε σειρές σε αποστάσεις 30 cm μεταξύ τους. Παρόμοια και τα μοσχεύματα που έχουν διατηρηθεί έξω, όταν η ρίζα τους θα έχει πια "γεμίσει" μπορούν και αυτά να τοποθετηθούν σε φρέσκιες σειρές με τον ίδιο τρόπο. Ενσωματώστε στο χώμα, άφθονη τύρφη, και ρίξτε λίγο λίπασμα στη βάση του κάθε φυτού. Τα φυτά από δω και πέρα θα αναπτύσσονται ευχάριστα μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να τοποθετηθούν στη τελική τους θέση. Μεταφυτέψτε μόνο κατά την χειμερινή περίοδο, φροντίζοντας ώστε να είναι τα φυτά καλά ποτισμένα. Να αγοράζετε και να φυτεύετε κωνοφόρα πάντα κατά την περίοδο του χειμώνα ως τις αρχές τις άνοιξης. Κάθε καθυστέρηση από εκεί και πέρα, μπορεί να ξεράνει τα φυτά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι ρίζες τους αν δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά δεν θα είναι εύκολο να βρουν επαρκείς ποσότητες νερού τόσο γρήγορα όσο απαιτείται σε περιόδους καύσωνα.