Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:
- Το μεγαλύτερο παγκόσμιο πείραμα που έγινε ποτέ με πειραματόζωα όλους εμάς
- Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία μας
- Προσπάθεια χειραγώγησης των λαών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μέσα από το παγκόσμιο πρόβλημα διατροφής το οποίο θα ελέγχουν απόλυτα


Άρθρο του Σωκράτη Βασιλάκου

Οι κοινωνίες χωρίς να είναι γενικά ενάντια στην έρευνα, θα πρέπει να έχουν λόγο και να μπορούν να απορρίπτουν εφαρμογές που μπορούν να αποβούν επιζήμιες ή μοιραίες, όπως π.χ. αποδείχθηκε με την πυρηνική ενέργεια

Τι είναι η τεχνολογία της γενετικής μηχανικής;

Είναι η τεχνολογία που επεμβαίνει και τροποποιεί το γενετικό υλικό κάθε ζωντανού οργανισμού, δηλαδή το DNA, στο οποίο είναι καταγραμμένα όλα τα κληρονομικά χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού. Χρησιμοποιώντας μια σειρά μοριακών τεχνικών στο εργαστήριο, συνήθως με τη χρήση βακτηρίων ή ιών, οι επιστήμονες της μοριακής γενετικής κόβουν, ράβουν, αντιγράφουν και πολλαπλασιάζουν συγκεκριμένες μονάδες γενετικού υλικού (τα αποκαλούμενα γονίδια) από ένα οργανισμό και τα μεταφέρουν στα κύτταρα ενός άλλου, που ανήκει ακόμη και σε εντελώς διαφορετικό είδος. Για παράδειγμα μπορούν να εισάγουν γονίδια ανθρώπου σε βακτηρίδια για να παράγουν ινσουλίνη, ή να εισάγουν γονίδια βακτηρίων σε φυτά ώστε τα τελευταία να παράγουν από μόνα τους εντομοκτόνες ουσίες με τις οποίες να σκοτώνονται τα έντομα - εχθροί του φυτού, που θα τραφούν από αυτά. Ακόμη από ψάρι σε ντομάτα, από ποντίκι σε άνθρωπο, φυτό ή ζώο κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονται νέοι και πρωτόγνωροι στη φύση οργανισμοί, που δεν υπήρχαν ποτέ, με άγνωστη στο μέλλον συμπεριφορά, που ήδη κάποιοι τα ονόμασαν «είδη Φρανκεστάϊν»!

 


Κάθε προϊόν της γενετικής μηχανικής είναι επικίνδυνο;

Η απάντηση είναι όχι. Επικίνδυνα είναι τα προϊόντα εκείνα που ξεφεύγουν από το εργαστήριο του ερευνητή και απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Εκείνα που παραμένουν στο εργαστήριο θεωρητικά είναι ακίνδυνα και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς με θαυμαστά αποτελέσματα. Γιαυτά λοιπόν που απελευθερώνονται στο περιβάλλον μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας και το περιβάλλον αλλά και το σημαντικότερο, είναι ότι θεωρούνται εν δυνάμει ωρολογιακές βόμβες, που δεν γνωρίζουμε πότε θα εκραγούν και ποιο θα είναι το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλέσουν.

Ποιους κινδύνους ενέχουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (γ.τ.ο.) ή μεταλλαγμένα;

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα για λογαριασμό των πολυεθνικών και πληρώνονται από αυτές (σχέση εξάρτησης), γνωρίζουν λίγα για τους κινδύνους που προκαλούν ή θα προκαλέσουν οι οργανισμοί αυτοί, και λιγότερα για το πώς θα αντιδράσουν στη φύση μετά την απελευθέρωσή τους. Και γνωρίζουν λίγα, γιατί δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα. Οι εταιρίες που τους πληρώνουν, ενδιαφέρονται λιγότερο για τις συνέπειες και τους κινδύνους των μεταλλαγμένων και περισσότερο για το πώς θα κερδίσουν από αυτή την υπόθεση και πρωτίστως για το πώς θα εισπράξουν τα μυθικά χρηματικά ποσά που επένδυσαν στην έρευνα αυτή.
Τα μέχρι σήμερα καταγραφέντα στοιχεία από τη μεριά των επιστημόνων που ερευνούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων είναι εξόχως ανησυχητικά:

Α΄ Κίνδυνοι για την υγεία μας: Ήδη έχουν καταγραφεί οι εξής κίνδυνοι για την υγεία μας: Αλλεργικά και τοξικά φαινόμενα, προβλήματα στο ανοσοποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα, πρόκληση καρκίνων και καρδιακών παθήσεων. Μερικά παραδείγματα:
1. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα. Εργαστηριακά παράγεται από ειδικά βακτήρια. Με την γενετική μηχανική οι Ιάπωνες πέτυχαν ώστε τα βακτήρια αυτά να παράγουν την τρυπτοφάνη σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και με πολύ μικρότερο κόστος. Στις ΗΠΑ το 1989 από τη χρήση της, προκλήθηκαν τοξικά φαινόμενα στους χρήστες της με αποτέλεσμα 37 νεκρούς και 1500 νοσηλευόμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι έμειναν δια βίου ανάπηροι (με βαριές και αθεράπευτες παθήσεις). Δεκαοχτώ χρόνια από τότε και οι αρμόδιες αρχές είναι σαν μη διδάχθηκαν τίποτε από την περίπτωση αυτή. Ο παράγων άνθρωπος έρχεται σε υποδεέστερη μοίρα από το κέρδος.
2. Κατά την μεταφορά γονιδίων από ένα είδος βραζιλιάνικου φυτού σε σόγια, βρέθηκε ότι όντως υπάρχει και μπορεί να προκληθεί αλλεργία σε ανθρώπους που θα την καταναλώσουν και αποσύρθηκε πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
3. Άλλο ένα επιχείρημα που έχει να κάνει με την υγεία αφορά στα αντιβιοτικά που μπορούν να παράγουν ενδογενώς τέτοιοι εδώδιμοι οργανισμοί. Πολλοί γιατροί και η ίδια η Βρετανική Ιατρική Ένωση εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά των ασθενειών που οφείλονται σε βακτήρια ή ιούς και τη συνδέουν με την αυξημένη παρουσία αντιβιοτικών σε γ.τ.ο. που καταλήγουν στο πιάτο μας.
4. Αναφορικά με την θρεπτικότητα ή τη γευστικότητα τέτοιων προϊόντων, έχει βρεθεί ότι κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να λείπουν από γ.τ.ο. Σε μια παρόμοια μελέτη του 1999, βρέθηκε ότι γ.τ. σόγια περιείχε χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.
5. Σε πειραματόζωα που τράφηκαν με γ.τ. πατάτες διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν έντονα προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα που οδηγούσαν στο θάνατο.

Β΄ Κίνδυνοι για το περιβάλλον:
1.Είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σήμερα, το μέγεθος των επιπτώσεων στα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα που τρέφονται από τέτοιους οργανισμούς και από τις ουσίες (ένζυμα, πρωτεΐνες, τοξίνες, κλπ) που αυτά παράγουν για πρώτη φορά στη βιολογική ιστορία της γης. Είναι γνωστό το παράδειγμα ενός είδους πεταλούδας (Μονάρχης), που εντοπίστηκε την ώρα που πέθαινε, αφού τρεφόταν με γύρη από γ.τ.καλαμπόκι.
2. Η επιμόλυνση των συμβατικών καλλιεργειών με ανεπιθύμητα γονίδια των γ.τ.ο. μέσω της σταυρογονιμοποίησης, θα σημάνει το τέλος των γνωστών παραδοσιακών ειδών με όσα αυτό συνεπάγεται.
3. Η γενικευμένη χρήση των ίδιων ζιζανιοκτόνων, ( π.χ.του Ραουντάπ της Μonsanto) μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα σε αρκετά από τα είδη των ζιζανίων και έτσι να χρειαστεί να αυξηθεί η χρησιμοποιούμενη ποσότητα στο μέλλον. Ακόμη τα νέα υπέρ ανθεκτικά ζιζάνια μπορεί να προκαλέσουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα τόσο στις συμβατικές όσο και στις βιολογικές καλλιέργειες.
4. Εδώ όμως, το σημαντικότερο ίσως επιχείρημα, έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων ειδών, γεγονός που αποκτά όχι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και ηθικές διαστάσεις. Έτσι όχι μόνο νέα είδη μπορεί να κυριαρχήσουν, ή άλλα να υποχωρήσουν ή άλλα να εξαφανισθούν εντελώς, αλλά να έχουμε και μια πλήρη φυσική απορρύθμιση, με γρήγορους ρυθμούς μεταβολών, μέσα από περισσότερα μεταλλαγμένα στελέχη που θα τροφοδοτήσουν με πολύ περισσότερο υλικό τη φυσική εξέλιξη. Τα φράγματα μεταξύ των ειδών λοιπόν πέφτουν και ή ίδια η φύση της φύσης θα αλλάξει. Οι δυνατότητες πρόβλεψης της λειτουργίας των φυσικών συστημάτων θα γίνουν δυσκολότερες.

Γ΄ Κίνδυνοι για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ισορροπία των ανθρώπινων κοινωνιών: 1. Η κύρια πηγή ανησυχίας εδώ είναι η μονοπώληση της αγοράς και η κυριαρχία επί των αγροτών και όχι μόνο, από λίγες πολυεθνικές, (λιγότερες από δέκα σε όλο τον πλανήτη), καθώς και η εξωθεσμική επιβολή των δικών τους επιλογών ενάντια στις επιθυμίες των καταναλωτών και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.
2. Πολιτικός στόχος των πολυεθνικών και των στενά συνεργαζόμενων με αυτές ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και κυρίως των ΗΠΑ, είναι να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά τροφίμων και να χειραγωγήσουν τις κοινωνίες.
3. Το επιχείρημά τους ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πείνας στις φτωχές χώρες, είναι ανυπόστατο, διότι το πρόβλημα της πείνας δεν εξαρτάται από τις παραγόμενες ποσότητες προϊόντων αλλά από την πολιτική που εφαρμόζεται. Άλλωστε τα ίδια υποστήριζαν και με την πράσινη επανάσταση της δεκαετίας του 1960, ότι δηλαδή θα εξαφάνιζαν τη φτώχεια. Παρόλα αυτά όμως οι φτωχοί λαοί εξακολουθούν και να υπάρχουν και να πεινάνε. Το επιχείρημά τους, ότι με τους γ.τ.ο. θα έχουμε αυξημένες ποσότητες γεωργικών προϊόντων, είναι αστήρικτο αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαψεύδουν τους αντίστοιχους ισχυρισμούς τους. Από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων δεν θα γεμίσει ούτε η τσέπη των αγροτών ούτε η κοιλιά των φτωχών λαών, αλλά η τσέπη των πολυεθνικών.

Δ΄ Οι αγρότες θα χάσουν ή θα κερδίσουν από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων;
1. Τους υπόσχονται μεγάλες παραγωγές. Όμως από τα μέχρι τώρα συγκεντρωμένα στατιστικά στοιχεία αυτό αμφισβητείται έντονα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές όπου η παραγωγή των γ.τ.ο. ήταν μικρότερη των συμβατικών.
2. Τους υπόσχονται ότι θα έχουν μικρότερο κόστος. Αυτό μπορεί να ισχύει στην αρχή αλλά στην συνέχεια όταν η εξάρτηση από τις πολυεθνικές θα έχει ολοκληρωθεί τότε εκείνες θα ρυθμίζουν τις τιμές των εισροών (γεωργικά εφόδια) όσο θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν.
3. Και αν ακόμη δεχθούμε την περίπτωση κατά την οποία θα ισχύσουν και μεγάλες ποσότητες παραγωγής και μικρότερο κόστος παραγωγής, υπάρχει και ο παράγοντας τιμή του προϊόντος την οποία καθορίζουν «άλλοι» και όχι οι αγρότες. Έτσι αυτοί οι «άλλοι» έχουν την δύναμη και τους μηχανισμούς της αγοράς στα χέρια τους ώστε να καθορίζουν κάθε φορά μέσω της τιμής του προϊόντος, το τελικό εισόδημα που θα πάει στη τσέπη του αγρότη. Και η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει ότι στον αγρότη τελικά δίνουν τα ελάχιστα και όχι αυτά που δικαιούται. Άρα η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή δεν εξασφαλίζει κατ΄ανάγκη και αύξηση του εισοδήματός του αγρότη.
4. Πλέον αυτών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μετακίνηση πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς . Ιδεολογική αρχή του συστήματος αυτού είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που έτσι απλά, σημαίνει ότι οι πολλοί δουλεύουν και παράγουν για να κερδίζουν οι λίγοι. Και οι λίγοι δεν αφήνουν ποτέ ο πλούτος τους να πάει στους πολλούς.
5. Αν λάβουμε υπόψη την εκφρασμένη θέληση του 73% των πολιτών της Ε.Ε. και του 90% των Ελλήνων να μη βάλουν στο πιάτο τους γ.τ.ο. και να μη χρησιμοποιήσουν κανένα γ.τ. προϊόν, τότε, ο κάθε αγρότης που θα αποτολμήσει ή θα παρασυρθεί από τις σειρήνες των πολυεθνικών να καλλιεργήσει γ.τ σπόρους μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της δυσκολίας που θα συναντήσει στη διάθεση των προϊόντων του, αφού συνειδητοί καταναλωτές γ.τ.ο. δεν υπάρχουν. Ακόμη οι αγρότες ας λάβουν υπ΄όψη τους και το γεγονός ότι κολοσσιαίες αλυσίδες εταιριών διακίνησης και εμπορίας τροφίμων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη δήλωσαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα και αρνούνται να βάλλουν στα ράφια των καταστημάτων τους τρόφιμα που περιέχουν γ.τ. ουσίες. Ήδη οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των γ.τ.προϊόντων τους και γιαυτό το λόγο άρχισε να επιδοτείται η παραγωγή τους.
Ακόμη μια σειρά από άλλους παράγοντες (η περιγραφή των οποίων ξεφεύγει από τις δυνατότητες αυτού του κειμένου) είναι και αυτοί σε βάρος των αγροτών που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν γ.τ. σπόρους και φυτά.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;


- Απαιτούμε από φορείς, πολιτικούς, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια, κ.α., σε κάθε ευκαιρία να παίρνουν αρνητική θέση στο θέμα των μεταλλαγμένων.
- Στη Θεσσαλία τα έτη 2003 και 2004 δραστηριοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία το Πανθεσσαλικό Δίκτυο Φορέων και Πολιτών κατά των γ.τ.ο. και στη συνέχεια, μετά τη διάσπαση του παραπάνω φορέα, η Πανελλαδική Κίνηση κατά των γ.τ.ο. και η Πανθεσσαλική Κίνηση κατά των γ.τ.ο. Από ό,τι γνωρίζω, από τότε μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία οργανωμένη φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα μεταλλαγμένα. Έτσι αξίζει να γίνει προσπάθεια ώστε οι παραπάνω μαζικοί φορείς να επαναδραστηριοποιηθούν. Προς αυτή τη κατεύθυνση αν μπορούμε να βοηθήσουμε ας το κάνουμε.
- Γνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον, διαδηλώνουμε την θέλησή μας και την πρόθεσή μας να μποϋκοτάρουμε τα μεταλλαγμένα, αρνούμενοι να τα αγοράσουμε εάν ποτέ αυτά εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων.
- Καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα που είναι τα μόνα υγιεινά και τα μόνα που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, αφού καλλιεργούνται χωρίς αγροχημικά και με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον.
- ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
- ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Γιατί διαφωνούμε με την εισαγωγή των γ. τ. ο (μεταλλαγμένα)
Της Πανελλαδικής Κίνησης Κατά των
Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.



Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο τέχνασμα των εταιρειών, την : «συνύπαρξη». Μας λένε : «εντάξει ρε παιδιά, έχει χώρο και για μας δίπλα σε ότι κάνατε μέχρι σήμερα»
Εμείς όμως, βασιζόμενοι σε διαρκώς συσσωρευόμενη πληροφόρηση δυστυχώς, διαπιστώνουμε, ότι στο όνομα δήθεν της ελευθερίας επιλογής αυτοί οι άνθρωποι επιχειρούν να καταργήσουν κάθε δυνατότητα επιλογής.
Όταν επιχειρούσαν το 1998 να αναπτύξουν τα πειράματά τους χρησιμοποιώντας τα σαν προκάλυμμα και Δούρειο ίππο, για την εισαγωγή των μεταλλαγμένων στο οικοσύστημα, παράλληλα με τις εισαγωγές επιμολυσμένων σπόρων, ισχυρίζονταν ότι μια ζώνη 10-15 μέτρων θα ήταν αρκετή για να προστατεύσει τις γύρω συμβατικές καλλιέργειες .
Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια πειραματισμών, ανακοινώνει η Βρετανική Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία τα αποτελέσματά της που μας λένε ότι παρατηρήθηκε επιμόλυνση ακόμα και σε απόσταση 26 χλμ. από τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες και ότι σε χωράφια που έπεσε μεταλλαγμένη σπορά εκτιμήθηκε ότι το πειραγμένο DNA μπορεί να παραμείνει στο έδαφος μέχρι και για 16 χρόνια μολύνοντας τις επόμενες -έστω και συμβατικές- καλλιέργειες.
Είναι τα τελευταία -16.10.2003- αξιόπιστα πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη φύση και τη δράση των μεταλλαγμένων και επαναβεβαιώνουν το ρίσκο διασποράς και επιμόλυνσης και με την ελαχίστης ακόμη έκτασης καλλιέργειά τους. Από τη στιγμή που θα μας καθίσουν στον σβέρκο δεν ξανακατεβαίνουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι είναι έστω και λίγο σχετικοί με βιολογικές λειτουργίες. Οι αιτίες μη δυνατότητας αποτροπής της επιμόλυνσης είναι πολλές και δεν χρειάζεται να τις αναφέρουμε εδώ.
Οι γενετικά τροποποιημένες δομές που εισάγονται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορούν να διασπαρθούν όχι μόνο με τη γύρη μέσω της σταυρογονιμοποίησης σε συγγενή είδη αλλά και με απευθείας είσοδο στο γένωμα εντελώς άσχετων ειδών (Mae-Wan Ho-Institute of Science in Society and Department of Biological sciences) To γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η λεγόμενη «οριζόντια μεταφορά» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ήδη από τη δεκαετία του `70 που άρχισαν τα συζητούνται οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και το γεγονός ότι εκατοντάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο ζητούν moratorium σε όλες τις απελευθερώσεις Γ.Τ. οργανισμών οφείλεται στους διαβλεπομένους κινδύνους από το σπάσιμο του φράγματος μεταξύ των ειδών λόγω της οριζόντιας μεταφοράς (Stephenson, J.R., & Warnes, A, 1996, Release of Genetically-Modified Microorganisms into the Environment.- Harding, K. ,1996, The Potential for Horizontal Gene Transfer within the Environment).
Η Γενετική Μηχανική είναι ένα άθροισμα εργαστηριακών τεχνικών που χρησιμοποιούνται με στόχο να συνδυάσουν γενετικό υλικό διαφορετικών ειδών και να το μεταφέρουν σε είδη με τα οποία ποτέ δεν θα γινόταν σύζευξη κάτω από φυσικές συνθήκες. Για να πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν πολύ μολυσματικούς «ξενιστές» -ιούς, πλασμίδια κ.α.- των οποίων η ικανότητα να προκαλούν ασθένειες έχει (;) «αδρανοποιηθεί» αλλά έχει παράλληλα ενισχυθεί η ικανότητά τους να μεταφέρουν ξένα γονίδια στους οργανισμούς δέκτες. Αυτοί οι τεχνητοί «ξενιστές» είναι που επιταχύνουν κατά πολύ την οριζόντια μεταφορά.
Δεν είναι της ώρας να πούμε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «ξενιστές» αλλά ας σκεφτούμε για πόσο καιρό επιβιώνουν στο έδαφος και κατά συνέπεια πόσες ευκαιρίες έχουν να μεταφερθούν στα άλλα είδη :
Γενετικό υλικό που απελευθερώνεται από νεκρό φυτικό υλικό προσκολλάται στα αργιλλοχουμικά τεμαχίδια του εδάφους και μεταλλάσσει άλλους οργανισμούς (Lorenz, M.G. & Wackernagel, W. (1994) Bacterial Gene Transfer by Natural Genetic Transformation in the Environment) Έρευνα που έγινε στη Γερμανία με γενετικά τροποποιημένα τεύτλα που είχαν γονίδιο αντοχής στο αντιβιοτικό καναμυκίνη έδειξε ότι το ποσοστό των βακτηρίων του εδάφους που ανέπτυσσαν αντοχή στο αντιβιοτικό αυτό είχε αυξηθεί σημαντικά 1,2 και 2 χρόνια μετά την καλλιέργεια σημάδι ότι τα βακτήρια ενσωμάτωναν αυτά τα γονίδια. (Gebhard, F. & Smalla, K. (1999). Monitoring Field Releases of Genetically Modified Sugar Beets for Persistence of Transgenic Plant DNA and Horizontal Gene Transfer)
To Γ.Τ. DNA διαπιστώθηκε ότι παρέμεινε ενεργό στο έδαφος για περισσότερο από δύο χρόνια.
Το DNA των Γ.Τ. καλλιεργειών λοιπόν μετά την καταστροφή τους -ή μέσω των φυτικών υπολειμμάτων μετά την συγκομιδή- περνάει σε βακτήρια και ιούς, αυτοί πολλαπλασιάζονται, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και αυτό, το ενσωματώνουν σε άλλα φυτά, πιθανόν ζιζάνια, μέσα στα οποία επίσης θα πολλαπλασιαστεί και θα ενσωματωθεί σε κάποια φάση επίσης στο έδαφος ή θα περάσει στην επόμενη καλλιέργεια που μπορεί να είναι σιτάρι π.χ. και να περάσει στη διατροφή μας ή τριφύλλι που θα πάει για ζωοτροφή, θα συνδυαστεί με τα βακτήρια στο στομάχι των ζώων κ.λ.π. ... Παράλληλα αλλοιώνεται η χλωρίδα και πανίδα του εδάφους με απρόβλεπτες συνέπειες στη γονιμότητα.
Από τη στιγμή που θα επιτραπεί η εισαγωγή και η καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. θα αρχίσει και ο στραγγαλισμός συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες. Αυτό φάνηκε στον Καναδά, αυτό φάνηκε στο Μεξικό, αυτό φάνηκε μέσα στις ίδιες τις Η.Π.Α. Στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά την απαγόρευση καλλιέργειας του Γ.Τ. StarLink της Aventis του οποίου η καλλιέργεια εγκρίθηκε μόνο σαν ζωοτροφή αλλά που βρέθηκε στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα και που έφθασε να ρυπάνει την αναντικατάστατη γενετική δεξαμενή καλαμποκιού του Μεξικού, εξακολουθεί- Δεκ. 2003- να διαπιστώνεται επιμόλυνση στο 1% της συνολικής παραγωγής.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Γ. Τ. καλλιεργειών για τα οποία θα άξιζε να ρισκάρουμε ;
Σε παγκόσμια κλίμακα και σχεδόν σε όλες τις καλλιεργούμενες με γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες εκτάσεις, χρησιμοποιούνται κυρίως δύο τεχνολογίες Γενετικής Τροποποίησης - οι ποικιλίες φυτών οι κατασκευασμένες για να είναι ανθεκτικές στην εφαρμογή ζιζανιοκτόνων γενικής χρήσης, με έμφαση στα περιέχοντα glyphosate ως δραστική ουσία και οι ποικιλίες οι κατασκευασμένες για να εκφράζουν βιολογικά εντομοκτόνα, όπως η τοξίνη του βάκιλου θουριγκιένσις
Η τεχνολογία ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα σχεδιάστηκε με στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης στα ζιζανιοκτόνα και όχι τη μείωση της χρήσης τους. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στη χρησιμοποίηση ζιζανιοκτόνων γενικής χρήσης τόσο σε εποχές όσο και με τρόπους που προηγούμενα ήταν αδύνατη. Τα περισσότερα καλλιεργήσιμα μεταλλαγμένα φυτά με ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα έχουν σχεδιαστεί με εξαιρετική αντοχή στη δραστική ουσία glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο αρκετά υψηλής δοσολογίας, συνεπώς η τεχνολογία αυτή δεν μειώνει καθόλου τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Έρευνες και Πανεπιστημιακές μελέτες δείχνουν μια αύξηση, περίπου 5% στο ποσοστό γραμμαρίων ανά στρέμμα, στη χρήση ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες Γ Τ ποικιλιών σόγιας σε σχέση με τις συμβατικές ποικιλίεςΤο ένα τέταρτο, περίπου, των αγροτών στις Η.Π.Α. που μεταπήδησαν σε Roundup-Ready («RR») σόγια από καλλιέργειες με συστήματα καταπολέμησης παρασίτων με ζιζανιοκτόνα χαμηλής δοσολογίας, υπερδιπλασίασαν την ποσότητα των ανά στρέμμα χρησιμοποιούμενων ζιζανιοκτόνων
Στην περίπτωση του Bt-καλαμποκιού, το δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. για τη χρήση των εντομοκτόνων με απευθείας στόχο την πυραλίδα (Ostrina nubilalis) δείχνουν μια αύξηση από 4% το 1995 σε 5% το 2001 επί του συνόλου των εκτάσεων όπου έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνολική χρήση εντομοκτόνων ανά στρέμμα βαμβακοκαλλιέργειας, μετρούμενη με τον αριθμό χρήσεων, δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου με την εισαγωγή του Bt βαμβακιού.
Θα άξιζε στο σημείο αυτό να αναρωτηθούμε για το θέμα της αξιοπιστίας των φορέων που παίρνουν θέση σ αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσουμε ο όποιος διάλογος να αναπτύσσεται με ανεξάρτητους φορείς.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για το ποιόν των σχημάτων που έχουμε απέναντί μας ώστε να σχηματίζουμε άποψη και για τα πραγματικά κίνητρά τους. Ήταν το 1997 στο Μόντρεαλ, στο τρίτο συνέδριο για τη Βιοασφάλεια που επιστήμονες απ όλο τον κόσμο κατήγγειλαν την Monsanto για μεθοδευμένη χορήγηση ψευδών αναλυτικών δεδομένων προκειμένου να υφαρπάξει την έγκριση κυκλοφορίας της RR σόγιας πράγμα και το οποίο τελικά πέτυχε, με αποτέλεσμα να τρώμε όλοι μας σήμερα προϊόντα σόγιας με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων (παραπροϊόντα σόγιας προστίθενται σε περίπου 50% των επεξεργασμένων τροφίμων που κυκλοφορούν σήμερα)
Όπως καταγγέλλει ο Πανεπιστημιακός καθ. Masaharu Kawata του πανεπιστημίου Nagoya, η ίδια πάντα εταιρεία χορήγησε αποτελέσματα από αψέκαστα με Roundap φυτά, ενώ εξεταζόταν η επίδραση των ψεκασμών, χορήγησε αναλυτικά δεδομένα από το βακτήριο E. Coli ισχυριζόμενη ότι είναι ανάλογα με της σόγιας και ενώ εξεταζόταν η αλληλουχία αμινοξέων της σόγιας, αλλά και πάλι, εξετάζοντας μόνο το 3,3% της συνολικής αλληλουχίας των 455 αμινοξέων
και άλλα εντυπωσιακά τρικ που απαξιώνουν κάθε επιστημονική δεοντολογία.
Το 1992 η FDA βασιζόμενη σε στοιχεία της Monsanto έδωσε την αρχική έγκριση κυκλοφορίας για τη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Μετά από 8 χρόνια η Monsanto μας πληροφορεί ότι η Γ.Τ. σόγια εμπεριέχει στο γονιδίωμά της 2 επιπλέον τεμάχια γονιδίων. Τι επιστημονικά, συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από στοιχεία τέτοιας ποιότητας και πόσο ήσυχοι μπορούμε να παραμείνουμε ενθυμούμενοι τους 37 νεκρούς και τα 1500 άτομα με σοβαρές βλάβες-ορισμένα με μόνιμη ανικανότητα-της τρυπτοφάνης το 1989 αν και οι υπαίτιες προσμίξεις ήταν σε ποσοστό 10 φορές κάτω από το όριο ανίχνευσης ;
Αυτοί που νοιώθουν να τρέμει το ευρωπαϊκό έδαφος κάτω από τα πόδια τους επειδή τολμάμε οι αθεόφοβοι να διεκδικούμε δικαίωμα επιλογής στην ζωή και την τροφή την δική μας και των παιδιών μας, μας κατηγορούν για αντιεπιστήμονες και για αρνητές της προόδου. Εμείς όμως διαπιστώνουμε και θα τονίζουμε συνεχώς ότι τα μεταλλαγμένα είναι εκείνα που δεν έχουν καμιά επιστημονική κάλυψη. Καρπώνονται επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές δυνατότητες που απορρέουν από αυτές με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσουν και κυρίως να επιβάλλουν τα νέα εμπορεύματα και τίποτα περισσότερο.
Η γενετική μηχανική μπορεί να ελέγξει σχεδόν ακριβώς το χαρακτηριστικό που εισάγεται σε ένα φυτό -ξενιστή δεν ελέγχει όμως τη θέση που το γονίδιο εισάγεται στο γονίωμα με ακρίβεια, ούτε μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή έκφρασή του
Γι αυτό εξάλλου στα έγγραφα που έστειλε η Aventis για έγκριση Γ.Τ. καλαμποκιού ενώ αναφέρουν τον αριθμό των αντιγράφων του ξένου DNA δεν μιλούν καθόλου για το που ενσωματώθηκε στο γένωμα του ξενιστή. Δεν γνωρίζουν που πήγε και τι κάνει. Θα το διαπιστώσουν εκ των υστέρων.
Τα ίδια έγγραφα αναφέρουν ότι παρατηρήθηκαν διαφορετικά στατιστικά επίπεδα στα σάκχαρα, αμινοξέα και λιπίδια του νέου καλαμποκιού σε σχέση με το μη τροποποιημένο. Αυτές οι αλλαγές εξηγούνται αν δεχθούμε την αρχιτεκτονική διαταραχή του γενώματος λόγω της ενσωμάτωσης του ξένου DNA σε τυχαία θέση μέσα στο γένωμα του ξενιστή, έτσι το επίπεδο των βιοχημικών διαταραχών που παρατηρούμε από τη διαφορά των σακχάρων, αμινοξέων , λιπιδίων μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ύπαρξη καινούριων τοξινών ή αλλεργιογόνων ή υψηλότερα επίπεδα ουσιών που στον φυσικό αραβόσιτο είναι σε ανεκτά επίπεδα. Κανείς όμως δεν μιλάει γι αυτά. Σχετικά με το Καλαμπόκι Bt11 αναφέρεται ότι οι σχετικές μελέτες έγιναν σε πρωτεΐνες του E. Coli και όχι σε πρωτεΐνες του καλαμποκιού και ότι άλλες μελέτες γι αυτό βασίστηκαν σε αντίστοιχες που είχαν γίνει για την τομάτα ! Από πουθενά δεν προκύπτει η βιοχημική και λειτουργική ισοδυναμία των συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Το Βt11 ζητούν σήμερα να το καλλιεργήσουν.
Αν τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά για να μας πείσουν πιο μέλλον θα έχουν οι επιστημονικές γνώσεις στα χέρια τους και αν οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν ότι για μας η πρόοδος κάθε άλλο παρά περιγράφεται από την βελτίωση των οικονομικών δεικτών των εταιρειών που αυτοί αντιπροσωπεύουν, μπορούμε να πάμε λίγο παραπέρα
Οι κίνδυνοι που μπορούν να εισαχθούν άμεσα ή έμμεσα, μέσω των ζωοτροφών, στη διατροφή μας είναι τρεις και η πηγή τους βρίσκεται στην εισαγωγή νέων γενετικών πληροφοριών στους οργανισμούς δέκτες ... και να μη το ξεχνάμε, δεν είναι μόνο ο οργανισμός στόχος -Γ.Τ. καλαμπόκι, Γ.Τ. βαμβάκι ...- αλλά το σύνολο των οργανισμών του οικοσυστήματος μέσω της οριζόντιας μεταφοράς των γονιδίων :

Αλλεργιογόνα, τοξίνες, μειωμένη θρεπτική αξία και βέβαια κίνδυνοι για το περιβάλλον.
Η επί δεκαετίες χρήση του Β.t. δεν είχε σαν αποτέλεσμα την αναφορά καμίας αλλεργικής αντίδρασης στην δ-ενδοτοξίνη, την πρωτεΐνη που ασκεί την φυτοπροστατευτική δράση ούτε είχε αναφερθεί καμιά μελέτη στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των εντόμων. Όλα όμως αλλάζουν από τη στιγμή που μετατρέπουμε το κάθε κύτταρο, κάθε Β.t. φυτού σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τοξίνης που παράγεται σε όλη τη διάρκεια ζωής του φυτού, και πολύ περισσότερο θα λέγαμε, μια που μπορεί μέσω της οριζόντιας μεταφοράς που προαναφέραμε να μεταφερθεί σε άσχετους οργανισμούς οδηγώντας σε κατάρρευση ολόκληρων οικοσυστημάτων. Στον φυσικό Β.t. η τοξίνη ενεργοποιείται στο στομάχι των εντόμων και αφού εκδηλώσει την τοξική της δράση υδρολύεται και αδρανοποιείται. Στα Γ.Τ. Β.t. φυτά συσσωρεύεται στις ζώνες καλλιέργειας όπου και μπορεί να παραμείνει ενεργή για περισσότερες από 200 μέρες. Το πράσινο σκουλήκι (Heliothis virescens) κατάφερε να αναπτύξει ήδη 5.000 φορές μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην τοξίνη που παράγεται από το CryIA(c) γονίδιο δείχνοντας την ολοκληρωτική μελλοντικά εξουδετέρωση της πρακτικής ή ότι θα χρειάζεται 5.000 φορές ισχυρότερη τοξίνη για να ελεγχθούν τα έντομα ! Μέσα σε τρία χρόνια επαφής με Β.t. φυτά το Ηeliothis virescens κατάφερε να αυξήσει κατά 10.000 φορές την ανθεκτικότητά του απέναντι στην τοξίνη του Β.t. πράγμα που δεν είχε συμβεί με 38 χρόνια χρήσης του φυσικού μικροοργανισμού. Το μεγαλύτερο ίσως σε έκταση πείραμα με B.t. βαμβάκι γίνεται στην Κίνα. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, 1999, χρησιμοποιήθηκαν συμπληρωματικά 7 κιλά εντομοκτόνων /εκτάριο. Τον δεύτερο, 2000-2001, χρειάστηκαν 14 κιλά για τον τρίτο χρόνο 2002-2003 ο εκπρόσωπος της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών ισχυρίζεται ότι δεν έχει στοιχεία.
Η τεχνολογία ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα έχει αυξήσει την εξάρτηση από ένα ζιζανιοκτόνο, τη δραστική ουσία glyphosate, σε καθαρά απαγορευτικά επίπεδα. Η εκτεταμένη χρήση του στις Η.Π.Α. από το 1997 πυροδότησε τροποποιήσεις στη σύνθεση των οικογενειών των παρασίτων και άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση ανθεκτικών ζιζανίων Η ταχεία και σε μεγάλη έκταση εξάπλωση του ανθεκτικού σε glyphosate ερίγερου οφείλεται στις μεγάλες επιλεκτικές πιέσεις στις οποίες έχει υποστεί το συγκεκριμένο ζιζάνιο στις εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται με Roundup Ready φυτά. Το γεγονός αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις πολλών ειδικών επιστημόνων οι οποίοι προειδοποίησαν για τον μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας ανθεκτικών ζιζανίων εάν η ανθεκτικότητα στο glyphosate κωδικοποιηθεί γενετικά και χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία ποικιλιών καλλιεργήσιμων σε εκτεταμένες περιοχές (Hartzler, 1999). Ταχύτατη εξουδετέρωση των όποιων δυνατοτήτων διαφημίζεται ότι προσφέρουν τα λεγόμενα Roundap-ready φυτά (με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundap) με μηχανισμούς που ήταν αναμενόμενο ότι θα λειτουργούσαν έτσι, πιστοποιείται από τελευταίες μελέτες σε Καναδά και Αμερική και επιπλέον εμφανίστηκαν τα πρώτα στοιχεία από τον Καναδά που δείχνουν ότι η χρήση του Roundap-η οποία θα πολλαπλασιαστεί με τη χρήση αυτών των καλλιεργειών- συνδέεται με την εκδήλωση φουζαριώσεων στο σιτάρι. Τα μεταλλαγμένα θα αυξήσουν κατακόρυφα την χρήση ζιζανιοκτόνων (η κατανάλωση του Roundap αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια ) και πανεπιστημιακές μελέτες για 8.000 περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων καταλήγουν ότι όσοι καλλιεργούν μεταλλαγμένα, χρησιμοποιούν 2-3 φορές περισσότερα ζιζανιοκτόνα απ΄ αυτούς που κάνουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση! με αποτέλεσμα, αυξημένη ρύπανση νερών, τροφίμων, περιβάλλοντος και ζώων, αυξημένη συχνότητα αναπαραγωγικών προβλημάτων προβληματικών γεννήσεων και άλλων ασθενειών. Εξαιτίας αυτών των δεδομένων η Monsanto ζήτησε από την Νέα Ζηλανδία αύξηση του ορίου υπολειμμάτων του Roundap στη σόγια κατά 200 %, από 0,1mg/κιλό σε 20mg/κιλό. Οποία υποκρισία να μας μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος με τις Γ.Τ. Καλλιέργειες! Οι B.t. καλλιέργειες έχοντας 100 και πλέον φορές μεγαλύτερα επίπεδα δ-ενδοτοξινών από τα ψεκαζόμενα με Β.t. είναι δυνητικά πολύ πιο αλλεργιογόνες από τους ψεκασμούς με φυσικό B.t. Τα παιδιά είναι 3-4 φορές πιο ευαίσθητα απέναντι στα διάφορα αλλεργιογόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Παιδιά κάτω των δύο ετών εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικών αντιδράσεων ιδιαίτερα σε αλλεργιογόνα που πρώτο-εισάγονται στη διατροφή τους. Τα παιδιά που θηλάζουν μπορούν να εκτεθούν σ αυτά μέσω του μητρικού διαιτολογίου. Ο πρώην Υπ. Περιβάλλοντος της Βρετανίας είχε πει ότι κάθε παιδική τροφή που περιέχει Γ.Τ. συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των αλλεργιών. Παιδιά που εμφανίζουν ευαισθησία σε ωτίτιδες και άλλες προσβολές θα βρεθούν σε κίνδυνο όταν έρθουν σε επαφή με ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά κλώνους βακτηρίων που μπορούν να παραχθούν με την ενσωμάτωση των γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που βρίσκονται στα Γ.Τ. τρόφιμα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα αρνείται η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία. Φυσικά ο ίδιος κίνδυνος καραδοκεί και για τις άλλες ασθένειες των ενηλίκων που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά. Η ενσωμάτωση των γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μπορεί να γίνει και στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών -όπου έχει διαπιστωθεί ότι τα γονίδια δεν διασπώνται- όταν αυτά τρέφονται με Γ.Τ. ζωοτροφές. Τα γονίδια αυτά πρακτικά βρίσκονται σε όλα τα Γ.Τ. φυτά και αποτελούν έναν εντελώς απαράδεκτο κίνδυνο
Οι ιοί χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις εφαρμογές της Γ.Μ. Έχει διαπιστωθεί ότι το DNA ιών μπορεί να μην πευθεί στον πεπτικό αυλό τουλάχιστον πειραματόζωων. Πιο πρόσφατα αυτό επιβεβαιώθηκε ότι συμβαίνει και στο πεπτικό σύστημα των χοίρων. Έτσι μπορεί να περάσει στο κυκλοφοριακό σύστημα και στα σωματικά κύτταρα. Μέσα στο κύτταρο μπορεί να ενσωματωθεί στο γενετικό υλικό και να δημιουργήσει ανωμαλίες και καρκίνους. Ο ιός του μωσαϊκού του κουνουπιδιού χρησιμοποιείται στα περισσότερα Γ.Τ. φυτά με σκοπό να ενεργοποιεί τα ξένα γονίδια που έχουν εισαχθεί τεχνητά στον ξενιστή και πέρα από το ότι είναι πολύ αποτελεσματικός είναι και πολύ επικίνδυνος. Εισέρχεται στο τροποποιημένο φυτό με μορφή διαφορετική από τη φυσική με την οποία συναντάται στον φυσικό ξενιστή του. Αυτό του προσφέρει τη δυνατότητα να δράσει σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων ξενιστών που πριν δεν μπορούσε. Διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι ο ιός του μωσαϊκού του κουνουπιδιού (CaMV) έχει ένα «σημείο ανασυνδιασμού» ένα σημείο δηλαδή που του δίνει τη δυνατότητα να «σπάσει» και να ανασυνδιαστεί με άλλο ιό στο γένωμα του ξενιστή συμπεριλαμβανομένων DNA ιών σε λήθαργο όπως και με άλλους ιούς που βρίσκονται στο κύτταρο. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι ο CaMV είναι πολύ πιθανό να ανασυνδιαστεί με άλλο DNA. Ο ιός του AIDS έχει και αυτός σημείο ανασυνδιασμού. Τέτοιες δομές δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν ή να ελεγχθούν από τη στιγμή που θα διαφύγουν στο ευρύτερο περιβάλλον. Στόχος είναι ο «ενισχυτής» αυτός - ο ιός του μωσαϊκού του κουνουπιδιού- να ενισχύσει την έκφραση του επιλεγμένου γονιδίου, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να επέμβει και στην ενεργότητα γειτονικών γονιδίων. Ακόμα χειρότερα αν συμβεί να εισαχθεί κοντά σε λεγόμενο «ρυθμιστικό» γονίδιο. Αυτός ο «ενισχυτής» μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή τοξινών ή αλλεργιογόνων που φυσιολογικά ή παράγονται σε μικρές ποσότητες ή μόνο σαν αντίδραση μετά από ερεθισμό (π.χ. προσβολή από κάποιο έντομο).

Θα μπορούσαμε για πολύ ώρα ίσως να συνεχίζαμε με αυτή την καταγραφή δεδομένων, θεωρούμε όμως ότι η απάντηση στο όλο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί πιο γλαφυρά από αυτούς που μας ζητούνε να ρισκάρουμε για τα κέρδη τους με την απάντηση σε ένα πολύ απλό ερώτημα :«Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, όταν η επιστημονική risk analysis ή η ίδια η χειροπιαστή πραγματικότητα πείσουν και αυτούς για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι πρακτικές τους ; »Αυτοί σαφώς και έχουν πολλά να αποκομίσουν από τη συμμετοχή μας σ΄ αυτό το ρίσκο εμείς όμως γιατί να το κάνουμε; Για τις αποζημιώσεις; Αποζημιώνεται η ζωή μου με τα χρήματά τους; και η ζωή των παιδιών μου; και η φυσικότητα της βιολογικής κληρονομιάς της γης; Για όσους ακόμα και μετά απ όλα αυτά εξακολουθούν να παρακάμπτουν τις όποιες ηθικές αναστολές τους στο όνομα προσωπικών κερδών που τους υπόσχονται τους παραπέμπουμε στα συμπεράσματα μελέτης επί της πρώτης γενιάς, 8 ετούς διάρκειας, γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Εκεί διαπιστώνουμε ότι όσον αφορά τη σόγια οι αποδόσεις των Γ.Τ. είναι 5 - 10% μικρότερες από των συμβατικών. Το παν. της Nebraska δημοσίευσε τα δικά του συμπεράσματα από τη σύγκριση Γ.Τ. και συμβατικών ποικιλιών κάτω από συγκρίσιμες συνθήκες σε τρεις πολιτείες. Στην Indiana η «κορυφαία» μεταλλαγμένη ποικιλία τριών εταιρειών συγκρινόμενη με την κορυφαία συμβατική των ίδιων εταιρειών έδωσε 15,5% μικρότερες αποδόσεις, στο Illinois οι «κορυφαίες» μεταλλαγμένες 8 εταιρειών συγκρινόμενες με τις κορυφαίες υστερούσαν σε αποδόσεις κατά περίπου 1%, στην Iowa αντίστοιχη συγκριτική μελέτη έδειξε ότι οι μεταλλαγμένες υστερούσαν κατά 19% από τις συμβατικές. Έτσι κι αλλιώς βέβαια κανένας δεν τόλμησε να ισχυριστεί ότι τα μεταλλαγμένα σχεδιάστηκαν για μεγαλύτερες αποδόσεις. Το αφήνουν όμως έντεχνα να «διαρρέει».
Συνολικά, οι μελέτες ανέδειξαν μια μείωση της παραγωγικότητας μεταξύ 4% και 8%. Το καθαρό εισόδημα από καλλιέργειες δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στις Η.Π.Α.
Σε γενικές γραμμές, το κόστος των ΓΤ σπόρων αυξήθηκε σχεδόν όσο μειώθηκαν τα έξοδα για την καταπολέμηση των παρασίτων ή/και η μείωση των απωλειών εξαιτίας των παρασίτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όποια οικονομικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας και σε όσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί οφείλονται κυρίως σε ανταγωνιστικές πιέσεις και σε αλλαγή κοστολογήσεων και δεν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής της τεχνολογίας. Μετά την παρουσίαση των σπόρων σόγιας Roundup Ready το 1996, οι παρασκευαστές ζιζανιοκτόνων σόγιας μείωσαν τις τιμές πώλησης αυτών των φυτοφαρμάκων σχεδόν κατά 50% και σε όλο το φάσμα των προϊόντων που αφορούν στη σόγια με στόχο να επιβραδύνουν την απώλεια αυτών των τμημάτων της αγοράς Ενώ οι μειώσεις των τιμών για το glyphosate έχουν βραχυπρόθεσμο όφελος για τους αγρότες, έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης τους, γεγονός που με τη σειρά του έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της εμφάνισης ανθεκτικών ζιζανίων Επιστήμονες εργαζόμενοι για το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. επισήμαναν το γεγονός ότι η παροχή θανατηφόρων δόσεων μιας φυσικής τοξίνης, π.χ. Bt, μέσα από τους ιστούς των φυτών θα δημιουργήσει και πάλι πολλά από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι χημικοί ψεκασμοί (Lewis et al., 1997). Σε μια σημαντική δημοσίευση στα Proceedings of the National Academy of Scientists του 1997, οι επιστήμονες του Υπ. Γεωργίας, των Η.Π.Α. δηλώνουν:«Η χρήση θεραπευτικών μέσων, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι βιολογικά, χημικά ή φυσικά ως πρωταρχικό μέσο για των έλεγχο των παρασίτων και όχι ως συμπλήρωμα στις φυσικές διαδικασίες ελέγχου ώστε αυτά να διατηρούνται σε λογικά πλαίσια, παραβιάζει βασικές αρχές ενοποίησης και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.» Αναφερόμενοι στις εμφανιζόμενες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην καταπολέμηση των παρασίτων σημειώνουν ότι: «Όσο εντυπωσιακή και συναρπαστική εμφανίζεται η βιοτεχνολογία, τα επιτεύγματά της έχουν την τάση να καθυστερούν την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων, βασιζόμενων σε οικολογικά μέσα λύσεων για την καταπολέμηση των παρασίτων γιατί οι συχνά παρουσιαζόμενες σειρές νέων προϊόντων δημιουργούν ένα συναίσθημα ασφαλείας, ακριβώς όπως και τα συνθετικά παρασιτοκτόνα κατά την εποχή της ανακάλυψής τους τη δεκαετία του 1940... Τα τροποποιημένα παθογόνα και τα φυτά που κατασκευάζονται για να εκκρίνουν παθογόνες τοξίνες έχουν ως στόχο την απλή αντικατάσταση των συνθετικών παρασιτοκτόνων και θα γίνουν ανενεργά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και τα παρασιτοκτόνα. Θα αποτελέσει μεγάλη ατυχία εάν τα πανίσχυρα αυτά συστατικά σπαταληθούν με αυτόν τον τρόπο αντί να συμπεριληφθούν ως κεντρικά σημεία σε ένα μακροπρόθεσμο σύστημα καταπολέμησης των παρασίτων.»