Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται τα κάθετα θερμοκήπια




"Ένας σπόρος ντομάτας φυτεύεται στο ύψος του εδάφους σε μια περιστρεφόμενη σπειροειδή δομή και, όταν φτάνει στην κορυφή, 30 ημέρες αργότερα, παίρνουμε τον καρπό": το οικολογικό θερμοκήπιο, το οποίο κατασκευάσθηκε από την σουηδική εταιρεία Plantagon, επιτρέπει την παραγωγή βιολογικών φρούτων και λαχανικών μέσα στην πόλη. 



Μέσα σε μερικά χρόνια, "το 80% του πληθυσμού θα ζει σε πόλεις" και θα πρέπει υποχρεωτικά "να καλλιεργούμε μέσα σε αστικό περιβάλλον επειδή δεν θα υπάρχουν εδάφη", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Plantagon Χανς Χάσλ.



Χάρη στο θερμοκήπιο αυτό, "θα μπορούμε να παράγουμε καθημερινά φρέσκα και βιολογικά προϊόντα και να τα πωλούμε απ' ευθείας στον καταναλωτή επιτόπου", διευκρίνισε ο Χασλ.



Με τον τρόπο αυτό "θα εξοικονομούμε 70% του κόστους αυτών των φρέσκων προϊόντων, επειδή αυτή τη στιγμή το 70% της τιμής τους οφείλεται στη μεταφορά και την αποθήκευσή τους", σύμφωνα με τον ίδιο.



Θα καταστεί συνεπώς δυνατό να προσφέρονται φρέσκα και υγιεινά προϊόντα σε χαμηλή τιμή στους πιο φτωχούς καταναλωτές, υπογράμμισε επίσης ο Χασλ.



Ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί κανένα απ' αυτά τα κάθετα θερμοκήπια, όμως "πολλές πόλεις, στη Σκανδιναβία και την Κίνα, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον", διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος.



Το κόστος καθεμιάς από τις εγκαταστάσεις αυτές ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από αυτό ενός συνηθισμένου θερμοκηπίου, όμως η επένδυση γίνεται γρήγορα επικερδής επειδή "σε μια επιφάνεια εδάφους 10.000 τ.μ., ένα κάθετο θερμοκήπιο αντιστοιχεί σε καλλιεργήσιμη επιφάνεια 100.000 τ.μ." χάρη στο σύστημα ανύψωσης των καλλιεργειών.



"Η ιδέα αυτή γεννήθηκε από έναν εφευρέτη πριν από 20 χρόνια, όμως κανείς απ' αυτούς στους οποίους την παρουσίασε δεν πίστεψε σ' αυτήν. Εμένα μου προτάθηκε πριν από 10 χρόνια, μου φάνηκε καλή ιδέα και μίλησα γι' αυτή στη Sweco, μια σουηδική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δέχθηκε να κατασκευάσει αυτά τα κάθετα θερμοκήπια", εξήγησε ο Χασλ.