Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα

Το να κάνεις νέα φυτά ριζώνοντας μικρά κομμάτια από μεγαλύτερα φυτά είναι ευκολότερο από ότι δείχνει αρχικά. Σαν τεχνική χρησιμοποιείται πολύ σε φυτά όπως το γεράνι, η ορτανσία, η φούξια και η γλιτσίνα για να απαριθμήσουμε μερικά. Υπάρχει μια ποικιλία μεθόδων που μπορείτε να ακολουθήσετε σχετικά με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιασμού.
Μοσχεύματα σε νερό


Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως το να τοποθετήσεις μερικά κλαδάκια βασιλικό η δυόσμο, σε ένα δοχείο με νερό. Αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα και κόψτε τις άκρες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κλαδέματος για να έχουν καθαρό κόψιμο προτού τοποθετήσετε τα κλαδιά σε νερό (εικ.1). Μετά από καιρό τα κλαδιά θα ριζώσουν και μπορείτε εύκολα να τα φυτέψετε σε χώμα (εικ.2 και 3), και να τα διατηρήσετε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φυτά που φυτρώνουν άγρια στην φύση.


cuttings1.jpg (11585 bytes)cuttings2.jpg (12139 bytes)cuttings3.jpg (12046 bytes)Εικόνα 1Εικόνα 2Εικόνα 3
Μαλακά (ποώδη) μοσχεύματα


Αν και οι περισσότεροι ερασιτέχνες κηπουροί έχουν πολλαπλασιάσει με μοσχεύματα φυτά όπως η ορτανσία, το γεράνι ή ο κολεός (ωραιόφυλλο), λίγοι πειραματίζονται με θάμνους, αναρριχώμενα, η μεγαλύτερα πολυετή. Το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού είναι μια ιδανική περίοδος για να πολλαπλασιάσετε φυτά με μοσχεύματα βλαστού. Διαλέξτε βλαστούς μισοώριμους με ξυλοποιημένη βάση που ωστόσο είναι ακόμα μαλακιά ώστε να κόβεται με ψαλίδι, και που η κορυφή της να καταλήγει στην τρυφερή νέα βλάστηση. Κόψτε 1 εκατοστό κάτω από ένα γόνατο, σε γωνία (εικ.4). Το μήκος του μοσχεύματος από την βάση ως την κορυφή πρέπει να είναι 10 εκατοστά περίπου. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα για να δημιουργήσετε κοτσάνι (εικ.5). Βουτήξτε το σημείο τομής του μοσχεύματος σε ένα πιάτο με ορμόνη ριζοβολίας (εικ.6). 


cuttings4.jpg (9970 bytes)cuttings5.jpg (11170 bytes)cuttings6.jpg (9961 bytes)Εικόνα 4Εικόνα 5Εικόνα 6
Η ορμόνη ριζοβολίας είναι ένα προϊόν που βοηθάει στην ανάπτυξη των ριζών και συνήθως περιέχει και μυκητοκτόνα φάρμακα που εμποδίζουν την εμφάνιση σαπισμάτων στο μόσχευμα πριν αυτό προλάβει να ριζώσει. Αυτή η ορμόνη συνήθως υπάρχει σε μορφή σκόνης, γι' αυτό πριν βουτήξετε την άκρη του μοσχεύματος στην ορμόνη, βρέξτε την πρώτα με νερό ώστε να κολλήσει η ορμόνη επάνω της.


cuttings7.jpg (10737 bytes)cuttings8.jpg (8683 bytes)cuttings9.jpg (11410 bytes)Εικόνα 7Εικόνα 8Εικόνα 9
Γεμίστε ένα μικρό δοχείο (γλαστράκι) με μείγμα χώματος (μείγμα τύρφης). Κάντε μια τρύπα στο σώμα με ένα φυτευτήρι (εικ.7), ένα μολύβι, ένα ξυλάκι ή με το δάχτυλό σας. Τοποθετήστε το μόσχευμα στην τρύπα, προσέχοντας να μην ξεκολλήσει η ορμόνη. Πιέστε απαλά το χώμα γύρω από το μόσχευμα και ποτίστε κανονικά (εικ.8 και 9).