Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινώντας ένα λαχανόκηπο

Σε όχι και τόσο μακρινούς καιρούς, η θέα ενός μήλου ή ενός μαρουλιού, έφερνε αυθόρμητα και φυσικά στο νου, την εικόνα της βαρυφορτωμένης μηλιάς ή του δροσερού λαχανόκηπου. Το μήλο και το μαρούλι, αντιπροσώπευαν τις άκρες των αόρατων νημάτων της επαφής μας με την φύση. Για τον σημερινό άνθρωπο της πόλης, η άκρη του νήματος αυτής της πολύτιμης επαφής, αρχίζει και τελειώνει στην λαϊκή της γειτονιάς του. 
Η κηπουρική, είναι ένα βήμα για την γεφύρωση του χάσματος που άνοιξε η αστικοποίηση και να ξαναβρούμε τον φυσικό μας βηματισμό. Δεν χρειάζονται πολλά. Αγάπη για τα φυτά και όρεξη να κάνουμε παρέα μαζί τους.

Ίσως δεν είναι εύκολο ούτε κάν εφικτό να καλλιεργήσετε μηλιές στην βεράντα σας ή πορτοκαλιές στα ελάχιστα μέτρα χώματος του παρτεριού σας που ξέφυγαν από το τσιμέντο. 

Τι θα λέγατε όμως για έναν λαχανόκηπο; Τόσον μικρό που να χωράει στον ελεύθερο χρόνο σας και τόσον μεγάλο όσον μπορεί να γεμίσει η όρεξή σας;
Για να καλλιεργήσετε λαχανικά, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ολόκληρο λαχανόκηπο. Αρκούν μερικά τετραγωνικά μέτρα για να έχετε λαχανικά όλον τον χρόνο. Αλλά και εσείς που ο μόνος ελεύθερος χώρος σας είναι μία βεράντα, μπορείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρες αρωματικά φυτά, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, μερικές τομάτες.

Αν λοιπόν αγαπάτε τα φυτά, αν έχετε ποτέ παρατηρήσει πως μεγαλώνει ένα νέο βλαστάρι μέρα με τη μέρα και πώς ένα άνθος μετασχηματίζεται σε καρπό, αν με ένα λόγο σας αρέσει η φλύαρη παρέα των φυτών, ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πλούσιο λαχανόκηπο. Υπό έναν όρο : Την περηφάνια σας από το αποτέλεσμα, να την μοιραστείτε πρώτα με τα φυτά σας.

Ας συνοψίσουμε τώρα, τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία και την φροντίδα ενός λαχανόκηπου:
- Ο ελεύθερος χρόνος
- Η οργάνωση του λαχανόκηπου
- Η θέση του
- Το ανάγλυφο του εδάφους

Ο ελεύθερος χρόνος: Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τον ελεύθερο χρόνο που θα διαθέτετε για τον λαχανόκηπό σας. Ίσως να επεκταθείτε πολύ στην αρχή στα πλαίσια του αρχικού ενθουσιασμού και στη συνέχεια να αναγκαστείτε να περιορίσετε την φροντίδα των λαχανικών σας ή να εγκαταλείψετε ένα μέρος τους. Η εικόνα ενός παραμελημένου λαχανόκηπου ενδέχεται να σας απογοητεύσει. Μην πτοηθείτε. Ξεκινήστε και πάλι υπολογίζοντας εκ νέου τις απαιτήσεις σας.

Η οργάνωση: Όσο μικρός και αν είναι ο λαχανόκηπός σας, χρειάζεται να τον οργανώσετε με εσωτερικές διαιρέσεις-μονοπάτια, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη ολόκληρη η επιφάνειά του. Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, δημιουργείστε γύρω-γύρω ένα μικρό μονοπάτι. Αν ο χώρος σας είναι κάπως μεγαλύτερος, δημιουργείστε δύο μονοπάτια που θα διασταυρώνονται στο κέντρο. Σε μεγαλύτερους χώρους, διαμορφώστε μικρά μονοπάτια ανάμεσα στα κύρια δρομάκια. Ως γενική αρχή, φροντίστε ώστε όλα τα τμήματα του λαχανόκηπου να είναι εύκολα προσβάσιμα, με την λιγότερη δυνατή σπατάλη καλλιεργήσιμου χώρου.

Η θέση: Ένας λαχανόκηπος για να είναι παραγωγικός, χρειάζεται φως και θερμότητα. Επομένως, όσο λιγότερο σκιάζεται το έδαφος από δέντρα ή οικήματα, τόσο καλλίτερα αποτελέσματα θα προκύψουν. Αν ο χώρος είναι απροστάτευτος από τον βοριά, καλό είναι να τοποθετήσετε μία πυκνή περίφραξη ή μία παρόμοια κατασκευή για την προστασία των χειμωνιάτικων λαχανικών σας.

Το ανάγλυφο του εδάφους: Κατά κανόνα, ιδανικό για τον λαχανόκηπο είναι ένα επίπεδο έδαφος. Αν το έδαφος που διαθέτετε είναι υπερβολικά επικλινές, φροντίστε να το διαμορφώσετε σε επίπεδα, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η κλίση. Η μεγάλη κλίση, μπορεί να είναι αιτία να παρασυρθούν τα φυτά σας σε περίπτωση δυνατής βροχής, αλλά και να δυσκολέψει το αναγκαίο ομοιόμορφο πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες.