Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Φυτέψτε ένα τεχνητό λαχανόκηπο στην ταράτσα σας

Είναι πλέον γεγονός πως όλο και περισσότεροι Αθηναίοι καλλιεργούν λαχανικά στις ταράτσες ή τα μπαλκόνια τους. Ο λόγος; Καθαρά λαχανικά, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Οι λεγόμενες πράσινες ταράτσες φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, και ο ταρατσόκηπος είναι μια παραλλαγή αυτών. Μία τέτοια κίνηση όμως δεν πρόκειται να αποδειχθεί ευεργετική μόνο για την υγεία σας αλλά και για την τσέπη σας καθώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να περιορίσετε σημαντικά τις αγορές λαχανικών από τη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ ελαφρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επειδή όμως ένας τεχνητός λαχανόκηπος δεν θέλει πολύ κόπο αλλά το σωστό τρόπο και λίγο μεράκι, καλό θα ήταν να έχετε κατά νου κάποιες συμβουλές που θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες, τενεκέδες ή ζαρντινιέρες και να τις τοποθετήσετε οπωσδήποτε σε σημείο με άπλετο φως. Επίσης, οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες πρέπει να έχουν τρύπες έτσι ώστε να αναπνέουν καλύτερα τα φυτά. Τοποθετήστε στο κάτω μέρος ελαφρόπετρα με αναλογία χώματος, κατά προτίμηση, 70% σκινόχωμα και 30% κοπριά.

Μην ξεχνάτε πως τα φυτά χρειάζονται συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά το αυτόματο σύστημα ποτίσματος μπορεί να αποδειχθεί αξιόπιστη λύση. Τέλος, αν τοποθετήσετε το λαχανόκηπο στην ταράτσα σας προτιμήστε ένα προστατευτικό πλέγμα γιατί υπάρχει κίνδυνος τα πουλιά να τρώνε τους καρπούς.