Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πλαστικές γλάστρες ή πήλινες γλάστρες για τα φυτά σας;

Όταν κάποιος αποφασίσει να πρασινίσει το μπαλκόνι ή την ταράτσα του πρέπει να επιλέξει τι γλάστρες επιθυμεί να αγοράσει για τα φυτά του.

glastres Πλαστικές γλάστρες ή πήλινες γλάστρες για τα φυτά σας;
Photographer: thomas pix
Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα που μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο. Κι ίσως να μας αρέσουν εκείνες οι περίτεχνες πήλινες γλάστρες όμως δεν είναι πάντοτε οι ιδανικές για το χώρο μας. Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα για τις γλάστρες ώστε να κάνουμε τη σωστότερη επιλογή.

Οι πήλινες γλάστρες κατά κανόνα χρειάζονται συχνότερο πότισμα από ότι οι πλαστικές γιατί απορροφούν το νερό και εξατμίζεται γρηγορότερα από τους πόρους της γλάστρας μας. Είναι ιδανικές για σημεία που δεν τις βλέπει πολύ ο ήλιος ή για φυτά που δε χρειάζονται συχνό πότισμα όπως για παράδειγμα οι κάκτοι. Για φυτά που τα βλέπει συνέχεια ο ήλιος ή απαιτούν συχνό πότισμα είναι προτιμότερες οι πλαστικές.
Οι πήλινες γλάστρες είναι κατά κανόνα ομορφότερες μια και είναι φτιαγμένες από φυσικό υλικό. Μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τον χώρο σας λόγω των περίτεχνων σχεδίων τους. Ποιός δε θα ήθελε μια τέτοια γλάστρα άλλωστε είτε στο μπαλκόνι είτε σε μια γωνιά του κήπου του; Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες σειρές πλαστικών γλαστρών που προσπαθούν να μιμηθούν τις πήλινες. Σίγουρα δεν είναι τόσο όμορφες όσο οι πήλινες αλλά αποτελούν μια ιδανική λύση αν η εμφάνιση είναι αυτό που αναζητάτε περισσότερο αλλά δε μπορείτε να έχετε πήλινες γλάστρες.
Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε αφορά το βάρος της γλάστρας. Αν χρειάζεται να μετακινούμε τις γλάστρες μας το χειμώνα για να προστατεύσουμε τα φυτά από την παγωνιά ή αν έχουμε σκοπό να βάλουμε πολλές μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας οι πήλινες γλάστρες δεν είναι ότι καλύτερο μια και είναι αρκετά κιλά ακόμα και όταν είναι άδειες χωρίς χώμα και φυτά. Οι πλαστικές γλάστρες είναι κατά κανόνα ελαφρύτερες και προτιμότερες. Από την άλλη πλευρά αν ο χώρος σας βρίσκεται σε περιοχή όπου φυσάνε έντονοι άνεμοι που μπορούν να ρίξουν τις γλάστρες σας, οι πήλινες γλάστρες μάλλον είναι καλύτερη επιλογή μια και είναι περισσότερο σταθερές.
Η επιλογή της γλάστρας πρέπει να γίνει προσεκτικά σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι αυθόρμητα. Είναι μια επιλογή που έχει και κόστος αλλά και διάρκεια μια και θα τη χρησιμοποιήσουμε για πάρα πολλά χρόνια.