Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Φυτά στο μπαλκόνι τον Οκτώβριο

Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες).
Μαζέψτε σπόρους και ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
Φυτέψτε βολβούς. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
Αν φυτέψατε ήδη βολβούς μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
Τα χρυσάνθεμα θα αρχίσουν να ανθίζουν περίπου στα τέλη του μήνα.