Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα

• Δέστε το μαρούλι τις ρόκες και τα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, μέντα, δυόσμος) σε ματσάκια, τοποθετήστε τα σε ποτήρια με λίγο νερό και αφήστε τα στο ψυγείο. Ετσι, δεν θα μαραθούν ακόμα και αν τα κρατήσετε για μία εβδομάδα.


• Αποφύγετε να αγοράζετε υπερβολικά ώριμα φρούτα γιατί εκτός του ότι χαλούν γρήγορα, δεν έχουν και τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν περισσότερες θερμίδες, ενώ αλλοιώνεται και η γεύση τους. Αντί να αγοράζετε ώριμα φρούτα, όπως μπανάνες ή αβοκάντο που μαυρίζουν αμέσως, προμηθευτείτε τα ελαφρώς άγουρα και αφήστε τα μέσα σε μια χαρτοσακούλα του μανάβη με ένα μήλο κομμένο στη μέση για να ωριμάσουν πιο γρήγορα.


• Αν οι ντομάτες σας κατέληξαν παραγινωμένες στο ψυγείο, μην τις πετάξετε. Κάντε τις πελτέ ή σάλτσα και νοστιμίστε τα φαγητά σας, εμπλουτίζοντάς τα παράλληλα με αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου (και ευτυχώς δεν αλλοιώνεται με το τρίψιμο της ντομάτας στον τρίφτη, την πολτοποίησή της στο μπλέντερ και το μαγείρεμα).


• Αν τα πορτοκάλια ωρίμασαν πολύ και έχασαν την όξινη γεύση τους, φτιάξτε τα υγιεινή μαρμελάδα με φρουκτόζη. Εναλλακτικά, στύψτε τα στον στίφτη ή στον αποχυμωτή και προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού ή ενός γκρέιπ-φρουτ για να φτιάξετε ένα δροσερό κοκτέιλ εσπεριδοειδών με ελαφρώς υπόξινη γεύση.