Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η σπορά βήμα-βήμα



1 Γεμίζουμε τα σπορεία με το χώμα, έως 2 εκ. κάτω από το χείλος τους. Ακουμπάμε στο χώμα, κοντά-κοντά, 2 - 3 σποράκια βασιλικού.
2 Στη συνέχεια, πιέζουμε προσεκτικά με το δάχτυλό μας κάθε σποράκι, για να βυθιστεί 1 εκ. μέσα στο χώμα.
3 Σκεπάζουμε τους σπόρους με λίγο ακόμη χώμα, πιέζουμε απαλά και ποτίζουμε προσεκτικά με το ποτιστήρι - «βροχή», για να μη βγουν οι σπόροι από το χώμα. Το πότισμα πρέπει να είναι καθημερινό.
4 Οταν τα φυντάνια βγάλουν έως 10 φύλλα και φτάσουν τα 8 - 10 εκ. σε ύψος, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Θα δούμε επίσης το ρίζωμά τους να έχει γίνει ενιαίο σώμα με το χώμα και οι πυκνές ρίζες του να βγαίνουν από το σπορείο.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
•   Καλό και καθημερινό πότισμα: Οπως σε όλα τα φυτά, αποφεύγουμε το πότισμα τις ώρες με την έντονη ζέστη, γιατί αφενός εξατμίζεται γρήγορα το νερό, αφετέρου οι σταγόνες του νερού δρουν σαν μεγεθυντικοί φακοί, επιτρέποντας στον ήλιο να κάψει και να τρυπήσει τα φύλλα. Καλό είναι επίσης να δροσίζουμε και τα φύλλα του με λίγο νεράκι, που θα ρίξουμε είτε με ποτιστήρι-«βροχή» είτε ραντίζοντάς τα με τα χέρια μας.
•   Αφθονη ηλιοφάνεια: Ο βασιλικός έχει ανάγκη από τουλάχιστον 5 ώρες ήλιοτην ημέρα. Το μέρος πρέπει να αερίζεται, αλλά να μην το χτυπά δυνατά ο άνεμος.
•   Προσοχή στην άνθιση: Η ανθοφορία του είναι Ιούνιο - Σεπτέμβριο. Για να διατηρήσουμε το φυτό ακμαίο και ζωηρό, κόβουμε τις κορφές από τους βλαστούς λίγο πριν από την άνθιση. Τότε κόβουμε φύλλα για μαγειρική χρήση, γιατί τότε εμφανίζουν τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και, επομένως, άρωμα.