Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σπορείο κηπευτικών – πρώτη μεταφύτευση

Μέχρι στιγμής οι σπόροι μας, ήταν μέσα σε τελάρα με χώμα.  Τα περισσότερα , θα χρειαστούν μεταφύτευση σε ατομικά κυπελλάκια, γιατί είναι λίγο νωρίς να το ρισκάρουμε και να τα μεταφυτεύσουμε στην τελική τους θέση, και επίσης λίγος παραπάνω χώρος για να αναπτύξουν καλύτερο ριζικό σύστημα, θα τους κάνει καλό.
Οι σπόροι που βάλαμε είναι:
ντομάτες (σαντορίνης και λήμνου) , κολοκύθες μπαλκαμάκι, κολοκυθάκι εμπορίου, πιπεριά πατίκα φλωρίνης, πιπεριά καυτερή καμπανούλα, μελιτζάνες φλάσκες και πράσινες , μαρούλι ρωμάνα και κεφαλωτό, …(και μερικά άλλα).Τα κολοκυθάκια, όπως και οι πορτοκαλί κολοκύθες μπαλκαμάκι, μεγάλωσαν αρκετά, το ίδιο και αρκετές ντομάτες και λίγες μελιτζάνες, και είναι έτοιμα για μία μεταγορά σε ατομικά δοχεία.

Θέλει λίγη προσοχή όταν βγάζουμε τα μικρά φυτά, για να μην σπάσουν. Δεν τα τραβάμε, αλλά τα σηκώνουμε από χαμηλά, από τις ρίζες, μαζί με λίγο χώμα.
Έχω γεμίσει το κάθε ατομικό κυπελλάκι ως τη μέση με χώμα (από το φυτώριο, ειδικό για σπορεία), βάζω σιγά σιγά το φυτό, το πατάω ελαφρά για να κάτσει, ποτίζω με  λίγο νερό (κατά προτίμηση βρόχινο) στο οποίο έχω ρίξει και λίγο εκχύλισμα από φύκια, και συμπληρώνω με χώμα . Κάπου διάβασα, πως είναι καλό να θάβονται αρκετά τα φυτά,  πάνω από τα εμβρυακά τους φυλλαράκια.  Νομίζω πως μερικοί προτείνουν ακόμα και να τα κόβουμε.
Επίσης αν μέσα στο τελάρο κάποια φυτά προλάβουνε και κάνουνε μεγάλες ρίζες, τις ξεμπερδεύουμε απαλά, πριν γίνει η μεταφύτευση, για να αναπτυχθούν ομαλά, και να μη μπλεχτούν αργότερα.

Τα νεαρά φυτά μας, θέλουν φως και μια καλή θερμοκρασία. Τα έχω ακόμα μέσα στο θερμοκήπιο όπου οι θερμοκρασίες παίζουν από 10 (τη νύχτα) εώς 15-25 (τη μέρα).
Η μεταφορά έγινε χθες , μία μέρα μετά, όλα τα φυτά ήτανε μια χαρά…

Κάθε συμβουλή, καλοδεχούμενη