Φυτό ποώδες της οικογένειας των συνθέτων. Τα παράρριζά του σχηματίζουν σφαιρικό ρόδακα από το κέντρο του οποίου αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός ύψους μέχρι 1 μ., με άνθη κυανά ή λευκά. Κατάγεται από τη μεσογειακή ζώνη, ή ίσως και από την Ινδία, και καλλιεργείται αποκλειστικά ως σαλατικό ή για γαρνίρισμα φαγητών. To εδώδιμο μέρος του φυτού είναι ο ρόδακας των φύλλων, που αναπτύσσεται κοντά στο έδαφος και κόβεται προτού αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός.
Τα α. που καλλιεργούνται σε λαχανοκομικές ποικιλίες είναι πάρα πολλά. Μία ομάδα από αυτά έχει φύλλα πολυσχιδή, κατσαρά, που χαρακτηρίζουν τους διάφορους τύπους του κατσαρού α., και μία άλλη έχει φύλλα πλατιά, σχεδόν ακέραια ή αβαθώς οδοντωτά που χαρακτηρίζουν τους τύπους του πλατύφυλλου α. (σκαρόλα). Τα α. αναπτύσσονται γρήγορα και γι’ αυτό καλλιεργούνται μαζί με άλλα λαχανικά που αναπτύσσονται πιο αργά. Η σπορά γίνεται συνήθως νωρίς την άνοιξη, με ή χωρίς μεταφύτευση.