Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Καλλιεργώ λαχανικά σε μπαλκόνια και ταράτσες

Οι σύγχρονες πόλεις είναι ένα εχθρικό περιβάλλον για την καλλιέργεια λαχανικών; Μπορεί και όχι.
Η ιδέα του να μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά μέσα στην πόλη, στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή την ταράτσα είναι γοητευτική. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ένα χώρο που ήδη υπάρχει και ίσως μένει ανεκμετάλλευτος και να έχουμε τα δικά μας τρόφιμα.
Η "ανακάλυψη" του ήλιου, του χώματος, της βροχής του ανέμου, των σπόρων, των φυτών, των εποχών, των κύκλων της φύσης και της μεταξύ τους συνεργασία, θα μας κάνει ξανά να έρθουμε πιο κοντά στη Γη αν και θα την κοιτάζουμε από ψηλά.
Η επαφή με τη φύση μέσα στην πόλη, θα μας χαρίσει ηρεμία, καλή διάθεση, αισιοδοξία και βέβαια τη δική μας τροφή.
Αν μάλιστα συνδυάσουμε τη νέα μας ασχολία και προσπάθεια, με τις προσπάθειες άλλων γειτόνων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς, θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε νέες κοινωνικές σχέσεις και να αναπτύξουμε το κοινωνικό μας δίκτυό μας. Η προσπάθειά και τα αποτελέσματά της, μπορούν να εκτιμηθούν από γείτονες και να τους συμπαρασύρουμε σε αυτό το μαγικό και γοητευτικό ταξίδι.

Καλλιεργώ σε μπαλκόνια – Ρεαλιστικοί Στόχοι

Για να έχει η προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε λαχανικά σε μπαλκόνια επιτυχία, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και να λαμβάνουμε υπόψη μας τυχόν αντικειμενικούς περιορισμούς.

Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας

Θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στην ερώτηση: "Γιατί θέλω να καλλιεργήσω λαχανικά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα;"
  • Θέλω να παράγω τα δικά μου λαχανικά;
  • Θέλω να μάθω νέα πράγματα και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αποτυχίες και δυσκολίες;
  • Αναζητώ ένα νέο χόμπι;
  • Θέλω να εκμεταλλευτώ εναλλακτικά τον χώρο που ήδη έχω;
  • Θέλω να αναπτύξω κοινωνικότητα;
  • Θέλω να μάθω τα παιδιά μου να αγαπούν τη φύση και να μάθουν ότι τα λαχανικά δε φυτρώνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
  • Όλα τα παραπάνω ή κάτι άλλο;
Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων γιατί θέλουμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια λαχανικών σε μπαλκόνια. Αυτό θα καθορίσει το πόσο χρόνο και χρήμα θέλουμε και μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους

Θα χρειαστεί να πάμε ξανά στην αγορά
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι καλλιεργώντας λαχανικά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας, δε θα μας εξασφαλίσει τέτοια παραγωγή που να μη χρειαστεί να αγοράσουμε ξανά λαχανικά από την αγορά.
Μην επιχειρήσετε να καλλιεργήσετε τα πάντα από λίγο
Άρα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε μία ποικιλία από λαχανικά. Θα πρέπει όμως να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο, αλλά και σε αυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα.
Λάβετε υπόψη το οικονομικό κόστος
Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι αν δε διαθέτουμε γλάστρες, χώμα, λίπασμα, κ.λπ., θα πρέπει να τα προμηθευτούμε πριν ξεκινήσουμε. Δεν αναφέρω τους σπόρους γιατί αυτοί έχουν πολύ μικρό κόστος. Η προμήθεια των παραπάνω μεταφράζεται σε κόστος. Πείτε το επένδυση αν θέλετε. Πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε; Πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε χωρίς να μας λείψουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Τόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο κήπος μας στην αρχή. Αν όλα πάνε καλά και μείνουμε ικανοποιημένοι, τότε τις επόμενες χρονιές μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερα και να μεγαλώσουμε τον κήπο μας.
Εξασφαλίστε το πότισμα
Όπως γνωρίζουμε, το πότισμα είναι σημαντικό για την επιβίωση των φυτών μας. Αν δε μπορούμε να είμαστε συνεχώς δίπλα στα φυτά μας, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την ύπαρξη παροχής νερού (βρύση) στη βεράντα ή την ταράτσα. Υπάρχει; Αν υπάρχει είμαστε σε καλό δρόμο. Αν όχι τότε θα πρέπει προσωπικά να αναλάβετε το πότισμα των φυτών και να δεσμευτείτε σε αυτό. Έχετε το χρόνο;

Λαμβάνουμε υπόψη αντικειμενικούς περιορισμούς

Ελέγχουμε την στατικότητα του κτιρίου
Για να καλλιεργήσουμε λαχανικά, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα, θα χρειαστούμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες βαρέλια, ή ζαρντινιέρες. Το βάρος που θα έχουν οι γλάστρες με το χώμα θα είναι ένα στατικό φορτίο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Πόσο βάρος αντέχει το μπαλκόνι ή η ταράτσα μας. Αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Μόνο ένας μηχανικός που θα κάνει τον έλεγχο μπορεί να δώσει μία υπεύθυνη απάντηση. Μην υποτιμάμε όμως αυτή την παράμετρο, ειδικά αν σκοπεύουμε να βάλουμε πολλές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Θα πρέπει να περιορίσουμε το πλήθος των γλαστρών στα όρια των αντοχών ασφαλείας της οικοδομής.
Υπάρχει αρκετός ήλιος;
Όλα τα φυτά και ειδικά τα λαχανικά, για να αναπτυχθούν θέλουν ήλιο. Έχει το μπαλκόνι ή η ταράτσα μας αρκετό ήλιο; Αν είμαστε τυχεροί και δεν υπάρχουν εμπόδια γύρω μας, τότε όλα καλά. Αν όμως υπάρχουν εμπόδια που εμποδίζουν τον ήλιο, ή μένουμε σε χαμηλό όροφο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά που έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε ήλιο ή να περιοριστούμε στην καλλιέργεια βοτάνων.
Μήπως φυσάει πολύ και δυνατά;
Ελέγχουμε αν η περιοχή μας έχει δυνατούς ανέμους. Στα φυτά αρέσει το αεράκι, αλλά όχι και οι δυνατοί άνεμοι που μπορούν να τα καταστρέψουν. Αν η περιοχή μας έχει δυνατούς ανέμους, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας. Π.χ. να βάλουμε προστατευτικά πετάσματα από καλάμι ή λιόπανο ώστε να κόβουν την ορμή του αέρα.
Λαχανόκηπος στην ταράτσα; Συμφωνούν οι ένοικοι;
Βεβαιωνόμαστε ότι η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στην ταράτσα της πολυκατοικίας δε θα μας δημιουργήσει προβλήματα με τους υπόλοιπους ένοικους. Το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας; Συμφωνούν οι υπόλοιποι ένοικοι; Καλό είναι να ελέγξετε αυτή την παράμετρο, αν σκοπεύετε να κάνετε το λαχανόκηπό σας στην κοινόχρηστη ταράτσα της πολυκατοικίας που μένετε. Μπορεί η ιδέα σας να αρέσει και στους πιο κακόπιστους και να δώσει νέα πνοή στις γενικά διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στους ένοικους.

Πλεονεκτήματα λαχανόκηπων σε πολυκατοικίες

  • Παράγουμε τα δικά μας λαχανικά και ξέρουμε τι τρώμε.
  • Απολαμβάνουμε τη φυσική γεύση των λαχανικών.
  • Αποκτάμε ένα ανταποδοτικό χόμπι.
  • Βελτιώνουμε την κοινωνικότητά μας.
  • Ομορφαίνουμε το μπαλκόνι ή την ταράτσα μας.
  • Στην ταράτσα, τα φυτά δημιουργούν φυσική θερμομόνωση.
  • Επιπλέον φυτά στις πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Μειονεκτήματα λαχανόκηπων σε πολυκατοικίες

  • Τα παραγόμενα λαχανικά κοστίζουν τελικά, περισσότερο από αυτά του εμπορίου.
  • Απαιτούν δέσμευση από τη μεριά σας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί.

Εν κατακλείδι

Η γνώμη μου είναι ότι εάν μπορείτε, αξίζει να το τολμήσετε.