Κυριακή 22 Μαΐου 2011

φτιάξτε οικολογικά σπορεία

Οι σπόροι πάντα αποτελούν οικονομικότατη και αποδοτική λύση, αλλά είναι κρίμα να τους φυτεύουμε εξ' αρχής σε γλάστρα και μετά να χρειάζεται να ξεριζώσουμε μερικά βλαστάρια για να τα αραιώσουμε, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Εμείς βρίκαμε ένα άκρως εντυπωσιακό τρόπο για να φτιάξετε σπορεία-μικρά γλαστράκια από εφημερίδες. Την ιδέα την βρίκαμε στο περιοδικό "The gardeners' world" και είναι εντυπωσιακά απλή κι έξυπνη. Ρίξτε μια πρώτη ματιά εδώ.
Ουσιαστικά παίρνουμε 5-6 φυλλά εφημερίδας και τα κόβουμε σε ισοϋψείς λωρίδες. Τις τιλύγουμε όλες μαζί γύρω από ένα κυλινδρικό αντικείμενο, πχ. κονσέρβα με πάστα ντομάτας, για να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και κολλάμε τα πλάγια με ταινία. Αφήνουμε και λίγη εφημερίδα να εξέχει από την κονσέρβα ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε τον πάτο της γλάστρας, πιέζοντας προς τα μέσα τις εξοχές της εφημερίδας. Προσπαθούμε ώστε ο πάτος να γίνει όσο πιο επίπεδος γίνεται και χωρίς κενά, για να μην φεύγει το χώμα. Κολλάμε πάλι με ταινία κι έτοιμη η γλάστρα. Τη γεμίζουμε με χώμα, τοποθετούμε τους σπόρους της αρεσκείας μας και ποτίζουμε.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Το χαρτί διατηρείται νωπό κι έτσι δεν αφυδατώνεται. Επίσης, οι ρίζες καθώς θα αναπτύσσονται θα διαπεράσουν το χαρτί-πράγμα φυσιολογικό- και τότε ήρθε η ώρα να μεταφυτέψουμε το φυτό. Το καλύτερο σημείο είναι ότι μπορούμε να το φυτέψουμε κατευθείαν μέσα στο χώμα, γιατί η εφημερίδα ανακυκλώνεται! Συνεπώς, με τα χάρτινα σπορεία συνεισφέρουμε και στη λιγότερη κατανάλωση του πλαστικού!!