Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ο αγρότης του... 5ου ορόφου

Δεν κατοικείτε στην επαρχία, δεν είστε ιδιοκτήτες στρεμμάτων αλλά θέλετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά; Η λύση είναι απλή. Εκμεταλλευθείτε το μπαλκόνι σας μετατρέποντάς το σε λαχανόκηπο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο δεν είναι όμως· λίγοι βέβαια είναι αυτοί που στη βεράντα τους καλλιεργούν λαχανικά. Είτε από μεράκι είτε ακολουθώντας το ρητό «από την παραγωγή στο πιάτο», τολμούν να δοκιμάσουν τις καλλιεργητικές τους ικανότητες. Το κόστος είναι μηδαμινό και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ικανοποιητικά, αν βαδίζετε σύμφωνα με τις συμβουλές των γεωπόνων.
Η ασχολία αυτή δεν αφορά, βέβαια, μεγάλες παραγωγές και δεν απαιτεί να κατέχετε ιδιαίτερες γνώσεις. «Σχεδόν όλα τα λαχανικά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν αλλά λόγω της έλλειψης χωρητικότητας ­ φυτεύονται μέσα σε γλάστρες ­ χρόνου και εξιδείκευσης συνήθως προτιμώνται τα αρωματικά και τα φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες» αναφέρουν γεωπόνοι. Μαϊντανός, σέλινο, κρεμμυδάκι, μαρούλι, άνιθος, σκόρδο είναι τα δημοφιλέστερα των ερασιτεχνών γεωργών. Οι πιο τολμηροί που επιθυμούν η σαλάτα τους να είναι εξ ολοκλήρου δικό τους «έργο», επιδίδονται και στην καλλιέργεια τομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, μελιτζάνας κ.ά. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη γκάμα των λαχανικών δεν πρόκειται για ένα άπιαστο όνειρο αλλά δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.
* Ο σπόρος
Μπορείτε να αγοράσετε είτε σπόρους ­ ενδείκνυται για τα αρωματικά και φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες ­ είτε έτοιμα φυτά σε σακουλάκια, όπου είναι και η ευκολότερη και συνηθέστερη λύση για τα υπόλοιπα λαχανικά. Το κόστος και στις δύο περιπτώσεις είναι ελάχιστο, αφού ξεκινά από 70 δρχ. το ένα και δεν ξεπερνά τις 150 δρχ. Η φύτευσή τους γίνεται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή ακόμη και σε ξύλινα κιβώτια. Η τιμή μιας πλαστικής μεγάλης γλάστρας κυμαίνεται γύρω στις 1.000 δρχ. ενώ μιας πύλινης στις 2.000 δρχ. Το μέγεθος της γλάστρας εξαρτάται από το είδος κάθε λαχανικού αλλά οι μεγάλες θεωρούνται καλύτερες για την ανάπτυξή τους. Οι τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες καλό θα ήταν να τοποθετούνται σε μια γλάστρα με διάμετρο 40 εκ., ξεχωριστά το κάθε λαχανικό, ενώ τα φυλλώδη φυτά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο (βέβαια και αυτά πρέπει να έχουν κάποια σχετική απόσταση μεταξύ τους για να μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά).
* Το χώμα
Το χώμα παίζει σημαντικό ρόλο γιατί προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό. Μπορείτε να αγοράσετε απλό χώμα, προσθέτοντας μόνοι σας τύρφη, κοπριά αλλά οι περισσότεροι απευθύνονται στην αγορά όπου κυκλοφορεί έτοιμο φυτόχωμα για γενική χρήση. Αυτό περιλαμβάνει τύρφη, κοπριά και περλίτη και κοστίζει ένα μικρό σακουλάκι περίπου 300 δρχ. Για τη σωστή διατροφή του φυτού χρειάζεται και λίπασμα. Τα συνθετικά λιπάσματα με ιχνοστοιχεία θεωρούνται κατάλληλα. Η συχνότητα που πρέπει να τοποθετούνται εξαρτάται από το φυτό. Συνήθως απαιτείται να γίνεται μία με δύο φορές τον μήνα. Αλλά για να έχετε πιο σίγουρα αποτελέσματα, συμβουλευθείτε ένα γεωπόνο. Το ίδιο ισχύει για τη χρησιμοποίηση κάποιου φαρμάκου που ίσως χρειασθεί για την αποφυγή ασθενειών όπως οι μύκητες. «Η γνώση κάποιου ειδικού είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των λαχανικών αλλά και για τη δική σας εφόσον "συζείτε" στον ίδιο χώρο με αυτά» επισημαίνει ο γεωπόνος κ. Γ. Δημητρακόπουλος.
* Το πότισμα
Το πότισμα είναι ένα ακόμη ζήτημα που χρειάζεται προσοχή. Εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το χώμα και το μέγεθος του φυτού ­ όσο πιο ανεπτυγμένο είναι τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται. «Το φυτό είναι σαν τον άνθρωπο. Πίνει νερό όταν διψάει» υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, κ. Γ. Καβαλέκας. Δεν μπορείς να ορίσεις ακριβή αριθμό ποτίσματος. Η καλύτερη λύση είναι να ελέγχετε αν το χώμα είναι στεγνό. Το καλοκαίρι πάντως χρειάζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα πότισμα. Οι πιο κατάλληλες ώρες είναι οι απογευματινές και οι βραδινές. Για να μη χάνεται χρόνο αλλά και για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να τα ξεχάσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη λύση του αυτόματου ποτίσματος. Ενα τέτοιο σύστημα ­ σταλάχτες και προγραμματιστής ­ κοστίζει γύρω στις 35.000 δρχ. συν 10.000 δρχ., αν το εγκαταστήσει κάποιος ειδικός.
Αλλες γενικές συμβουλές είναι να μην τα τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο του μπαλκονιού σας στο οποίο θα είναι εκτεθειμένα σε πολύ δυνατό ήλιο ή σε αέρηδες. Επειδή τα λαχανικά είναι ζωντανοί οργανισμοί, μπορεί να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες. Γι' αυτό μόλις διαπιστώσετε ότι τα έχουν επισκεφθεί έντομα ή πάσχουν από κάτι άλλο, κόψτε ένα φυλλαράκι και απευθυνθείτε αμέσως σε ένα γεωπόνο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στο αρχικό της στάδιο.
* Η περιποίηση
Οσον αφορά την τεχνική καλλιέργειας, την κατάλληλη εποχή και τις διάφορες περιποιήσεις τους διαφέρουν από λαχανικό σε λαχανικό. Αν δεν έχετε ξανασχοληθεί με τη λαχανοκομία, ακολουθήστε τις οδηγίες ενός ειδικού βιβλίου ή ρωτήστε κάποιο γεωπόνο. Θα σας συνιστούσαμε πάντως, τουλάχιστον για αρχή, να ασχοληθείτε με τα αρωματικά και τα φυλλώδη λαχανικά. Είναι συνήθως ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες ­ δηλαδή μπορεί να φυτευθούν όλες τις εποχές ­ δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες περιποιήσεις. Ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά, η τομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, η μελιτζάνα, που κυρίως προτιμώνται για το μπαλκόνι, απαιτούν περισσότερη προσοχή, γνώσεις και ευδοκιμούν τους θερμούς μήνες.