Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Όσπρια

ΦΑΣΟΛΙ

Η εποχή της σποράς
Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γιʼ αυτό καλλιεργείται την άνοιξη. Βέβαια το πότε ακριβώς εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στην Καστοριά και στις Πρέσπες η σπορά ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

Η σπορά
Γίνεται κατά γραμμές, όπου σε διαστήματα που κυμαίνονται από 40 έως 60 πόντους, ο γεωργός ρίχνει 3 σπόρους σε κάθε λακκάκι. Στη συνέχεια, οι σπόροι σκεπάζονται.

Τσάπισμα και σκάλισμα
Για το φύτρωμα του φυτού απαιτούνται 8 με 10 μέρες ενώ σε περίπου τρεις εβδομάδες ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να γίνει το πρώτο τσάπισμα. Το τσάπισμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των αγριόχορτων, όπως επίσης και το σκάλισμα που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας.

Το πότισμα
Το φασόλι αγαπά το νερό, γιʼ αυτό τα ποτίσματα γίνονται τακτικά και άφθονα καθʼ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας το πότισμα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσουν τα άνθη είτε από την υπερβολική υγρασία είτε από την έλλειψη νερού.

Το κλάρωμα και στύλωμα
Μόλις οι βλαστοί της φασολιάς αναπτυχθούν, ο γεωργός μπήγει δίπλα σε κάθε φυτό ένα καλάμι που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα. Τα καλάμια στη συνέχεια δένονται στην κορυφή τους, συνήθως ανά τέσσερα, ώστε να στερεωθούν καλύτερα. Πάνω στα καλάμια θα αρχίσουν πλέον να τυλίγονται και να αναπτύσσονται οι φασολιές.

Η ξήρανση
Από τον Σεπτέμβριο και όταν πια ο λοβός της φασολιάς έχει χάσει το πράσινο χρώμα του και έχει αρχίσει να ξεραίνεται, κόβεται ο βλαστός του φυτού από το ύψος που βγαίνει από το χώμα. Εκεί θα αφεθούν οι φασολιές ώστε να ξεραθεί ο καρπός τους και στη συνέχεια να μαζευτεί.


H ΦΑΚΗ

Η εποχή της σποράς
Ο καλλιεργητής καλείται να αποφασίσει αν θα σπείρει την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η φθινοπωρινή σπορά γίνεται μετά τα πρωτοβρόχια και αμέσως πριν πιάσουν οι παγωνιές. Η επιλογή της φθινοπωρινής σποράς έχει σαν στόχο να προλάβει τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν μετά την σπορά και θα καούν από τις πρώτες παγωνιές. Έτσι την άνοιξη η φακή θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί πρώτη κερδίζοντας έδαφος έναντι των ζιζανίων.

Η σπορά
Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 25 έως 40 πόντους. Στην καλλιέργεια της φακής είναι απαραίτητα δύο οργώματα, το πρώτο γίνεται βαθύ έως 25 με 30 πόντους, ενώ το δεύτερο όργωμα είναι αυτό της σποράς.

Σκάλισμα και βοτάνισμα
Η φακή υποφέρει πολύ από τα ζιζάνια, γιʼ αυτό πρέπει να σκαλίζεται και να βοτανίζεται.

Μάζεμα – Ξήρανση - Αλώνισμα
Μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φυτά αρχίζει το θέρισμα της φακής. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην ανοίξουν τα λουβιά και τιναχθεί ο καρπός. Μετά το αλώνισμα η φακή θα πρέπει να παραμείνει σε μέρος σκιερό και ευάερο ώσπου να ξεραθεί καλά.


Τα Ρεβίθια

Η Σπορά
Η σπορά γίνεται στα περισσότερα μέρη κατά την άνοιξη, όταν περάσουν οι παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου. Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 30 έως 50 πόντους.

Μάζεμα – Ξήρανση - Αλώνισμα
Τα ρεβίθια πρέπει να μαζεύονται πρασινωπά αλλά αφού έχει δέσει καλά ο καρπός. Καλό είναι τα δεμάτια να τοποθετούνται σε σκιά και εκεί να ξεραίνονται με τον αέρα. Αυτά τα βοηθάει να είναι καλόβραστα.