p6210118a
Η τεχνική της καλλιέργειας της Ροδιάς δεν είναι διαδεδομένη στην Ελληνική επικράτεια και μέχρι πριν από το 2006 αποτελούσε μυστήριο για τον Έλληνα παραγωγό και γεωπόνο.
Μετά από πειραματικές εφαρμογές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με την συνεργασία Ινστιτούτων του εξωτερικού με πολυετή πείρα στον τομέα αυτό, η Εταιρία μας πρωτοπορώντας και σε αυτόν τον τομέα είναι σε θέση να προσφέρει το know how για την καλλιέργεια.

Γενικές πληροφορίες:

Εγκατάσταση & καλλιέργεια
Η Εταιρία μας διαθέτει μονοετή και διετή φυτά σε μπάλα χώματος τα οποία μπορούν να φυτευτούν στο χωράφι σχεδόν όλο το χρόνο.
Η καλλιέργεια της ροδιάς βασίζεται στην συμβολαιακή γεωργία.
Η φύτευση γίνεται τοποθετώντας φυτό από φυτό ανά 2μ. και γραμμή από γραμμή ανά 6μ.***


Σε κάθε γραμμή φύτευσης υπάρχουν δύο σταλακτηφόροι σωλήνες για σωστή άρδευση, λίπανση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.Η σωστή άρδευση είναι από τους κυριότερους παράγοντες για καρπούς υψηλής ποιότητας.
Το σύστημα στήριξης (πάσσαλοι) είναι μόνιμο.
Το κλάδεμα είναι τύπου κυπέλλου.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται γρήγορη παραγωγή σε 2-3 χρόνια και υψηλές αποδόσεις.
Ο παραγωγός, από τον αρχικό σχεδιασμό της καλλιέργειας και την εγκατάσταση στον οπωρώνα μέχρι και την τελική διάθεση του προϊόντος, είναι σε συνεχή επαφή με συμβούλους – γεωπόνους της εταιρείας μας.
Με την υποστήριξη αυτή μεταφέρεται με τον καλύτερο τρόπο όλη η τεχνογνωσία, που διαθέτουμε στον παραγωγό. Έτσι προλαμβάνονται ή επιλύονται τυχόν προβλήματα γύρω από την άρδευση, τη λίπανση ή το κλάδεμα, που είναι και τα πιο κρίσιμα στάδια στην καλλιέργεια του φυτού.
Το τελικό παραγόμενο προϊόν είναι πιστοποιημένο με παγκόσμια πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης (EurepGAP), που εγγυώνται ασφαλή και υγιεινά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Β. ΛΙΠΑΝΣΗ
1. Λίπανση ανάπτυξης με μικροδόσεις νιτρικής αμμωνίας κατά το πρώτο έτος της φύτευσης. Στα επόμενα χρόνια και όσο μπαίνουμε στην καρποφορία χρησιμοποιούμε σύνθετα λιπάσματα τα οποία χορηγούμε κυρίως με το αρδευτικό σύστημα (22-11-22+ΙΧΝ, 8-8-38+ΙΧΝ κ.λ.π.)
p6170103a 2. Φυτοπροστασία: ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα το χειμώνα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δύο ψεκασμοί με ALLIET για καταπολέμηση της φυτόφθορας.
Γ.ΚΛΑΔΕΜΑ
1. Τον δεύτερο χρόνο από τη φύτευση, διαμορφώνουμε το δέντρο σε μορφή κυπέλλου.
2. Κλάδεμα καρποφορίας με την αυστηρή έννοια του όρου δεν υπάρχει, παρά μόνο καθάρισμα του δέντρου από λαίμαργους βλαστούς, τα παραρίζια, παραφυάδες κ.λ.π. με σκοπό τον καλύτερο αερισμό του δέντρου και τον καλύτερο φωτισμό του. Η εργασία αυτή γίνεται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
3. Για καλή ποιότητα καρπού είναι επιθυμητό σχολαστικό αραίωμα των καρπών. Τα ρόδια ανθίζουν σε ομάδες δύο, τριών και τεσσάρων ανθέων τα οποία, αν καρποδέσουν όλα, αφήνουμε μόνο ένα.