Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-beta vulgaris


Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο/Αύγουστο Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία


Καλλιεργώ Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο εύγεστα λαχανικά. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους είναι αυτό που τα χαρακτηρίζει.

Χρησιμοποιήστε τα παντζάρια ωμά σε σαλάτες, βραστά σε σαλάτες, σε σούπες. Οι ρίζες του παντζαριού φιμολογείται ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι οφέλιμες για την υγεία. Τα πράσινα φύλλα τους είναι ακόμη πιο υγιεινά καθώς περιέχουν μεταλικά στοιχεία, βιταμίνες και ίνες. Δοκιμάστε φύλλα παντζαριού με ελαφρά σάλτσα από λάδι-ξύδι-λίγο μουστάρδα.

Γενικές Πληροφορίες

Τα παντζάρια για να μεγαλώσουν θέλουν να τα σπείρετε σε μέρος που έχει ήλιο. Το μέρος θα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα ή αρκετές ώρες.
Άλλα Ονόματα

Λατινικό Όνομα: Beta vulgaris subsp. esculenta, Chenopodiaceae Family.
Αγγλικό Όνομα: Beets

Σπορά Παντζαριών

Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους παντζαριού απευθείας στο χώμα. Για καλύτερα όμως αποτελέσματα, καλό είναι να φυτέψετε τους σπόρους πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια να τα μεταφυτέψετε.
Σπόροι - Φυτώριο

Τοποθετήστε τους σπόρους των παντζαριών σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και σε αποστάσεις 2-3 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 5 με 12 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες και τη θερμοκρασία.

Μεταφύτευση

Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν σε ύψος περίπου τα 5 εκατοστά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στο χώρο που θα τα καλλιεργήσετε. Τοποθετήστε τα σε αποστάσεις 7 με 15 εκατοστά. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερο χώρο θα έχει να αναπτυχθεί ο βολβός του παντζαριού και άρα το παντζάρι θα γίνει μεγαλύτερο.


Τα παντζάρια, έχουν μέτριες απαιτήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο με κομπόστ. Ποτίζετε τακτικά. Το ξερό έδαφος, θα αυξήσει τη ζώνωση στο παντζάρι (χλωμοί δακτύλιοι στο πατζάρι). Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 με 7.

Μη φυτεύετε τα παντζάρια στο ίδιο μέρος με πατάτες.
Θρεπτική Αξία

85 gr μαγειρεμένων παντζαριών έχουν μόνο 37 θερμίδες.

Τα παντζάρια είναι καλή πηγή φολλικού οξέως, μαγγάνιου και καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καθώς και β-καροτένιο που βελτιώνει την όραση.

Τα παντζάρια περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη, που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της LDL (ή κακής χολυστερίνης) που φράσει τα αγγεία σας.

Ασθένειες και Εχθροί

*
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
*
Αλτερναρίωση τεύτλων
*
Άλτης ή Ψύλλος
*
Ατομάρια
*
Βρωμούσες
*
Ιώδης σήψη
*
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
*
Κασσίδα
*
Καστανή σήψη τεύτλων
*
Κερκόσπορα των τεύτλων
*
Κλεονός
*
Κομβονηματώδεις
*
Λίξος
*
Μαλακή σήψη τεύτλων
*
Μηλολόνθη ή Ασπροσκούληκο
*
Μπλανίουλος
*
Μύγα ή φυλλορύκτης των τεύτλων
*
Νηματώδεις
*
Νηματώδης στελεχών και βολβών στα σιτηρά
*
Οτιόρρυγχος