Καταγωγή : Από Ασία και Αφρική. Καλλιεργήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες.
Περιγραφή : Οι βλαστοί του είναι ποώδεις, γωνιώδεις με τρίχες, έρποντες ή αναρριχώμενοι. Έχει κίτρινα αρσενικά ή θηλυκά άνθη. Η επικονίαση γίνεται με έντομα. Με μπόλιασμα στο ανθεκτικό υποκείμενο Cucurbita Filicifolia παίρνουμε φυτά πιο ανθεκτικά στο κρύο, πιο πρώιμα και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Σε αντίξοες καλλιεργητικές συνθήκες έχουμε το φαινόμενο της πίκρανσης.
Φαγώσιμο τμήμα του φυτού : Καλλιεργείται για τον ανώριμο καρπό του.
Κλίμα : Απαιτεί ψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο μόνο το καλοκαίρι. Σε θερμοκήπιο μπορεί να καλλιεργηθεί και τον χειμώνα.
Έδαφος : Προτιμά ελαφρό, πλούσιο σε οργανική ουσία, γόνιμο, στραγγερό έδαφος με ph 5,5 - 6,8.
Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου στο λαχανόκηπο ή σε σπορείο και μετά με
μεταφύτευση στην οριστική θέση ή με φύτευση έτοιμων φυτών από την αγορά.
Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Οι φυτεύσεις έτοιμων φυτών γίνονται Απρίλιο - Μάιο όταν περάσει ο κίνδυνος παγετών. Το έδαφος έχει διαμορφωθεί σε σαμάρια. Ακολουθούν και άλλες φυτεύσεις ώστε να έχουμε παραγωγή όλο το καλοκαίρι. Η συγκομιδή ξεκινά ενάμισι μήνα μετά την φύτευση.
Καλλιέργεια : Απαιτούνται σκαλίσματα, βοτανίσματα, άρδευση και λίπανση. Οι βλαστοί μπορούν να έρπουν
ή να αναρριχώνται σε κατασκευές με καλάμια, σύρματα παράλληλα με το έδαφος ή ειδικά δίχτυα. Με βλαστολογήματα και αφαίρεση καρπών προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν κορμό μέχρι το 5ο - 6ο φύλλο. Από και πάνω κλαδεύομαι στο ένα φύλλο ώστε να πάρουμε πλάγιους βλαστούς που θα καλύψουν την κατασκευή της στήριξης.
Ασθένειες : Κλαδοσπόριο (Cladosporium cucumerinum), Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis), Ωίδιο (Erysiphe cichoracearum), Ανθράκωση (Colletotrichum lagenarium), Σκληροτίνια (Sclerotinia sclerotiorum), Γωνιώδης στιγμάτωση (Bacterium lacrymans), Ιώσεις: Μωσαικό 1, Μωσαικό 2, Τετράνυχος (Tetranychus urticae), Μελίγκρες (Aphis gossypii) κλπ.
Πρόγραμμα Φυτοπροστασίας : Χρειάζονται συχνά σκονίσματα με θειοχαλκίνη ή ψεκασμοί με μυκητοκτόνο για το ωίδιο τον περονόσπορο. Αν εμφανιστεί τετράνυχος πρέπει να ψεκάσουμε με τετρανυχοκτόνο και με εντομοκτόνο αν εμφανιστούν μελίγκρες.
Χρήσεις : Καταναλώνεται ο ανώριμος καρπός του ως σαλατικό.
Ποικιλίες : Υπάρχουν ποικιλίες με μικρά αγγουράκια για τουρσί και ποικιλίες με μεγάλα αγγούρια για νωπή κατανάλωση (σαλάτες). Με τα σύγχρονα υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουμε πρόβλημα με την πίκρανση.