Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Καλλιεργώ Ξερά Φασόλια (Bean Dry)
Τα πράσινα φασολάκια θεωρούνται ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό, κατάλληλο για τους νέους καλλιεργητές. Προτιμούν ένα σχετικά ψυχρό καιρό. Αν η θερμοκρασία ανέβει πολύ, τότε μπορεί να ρίξει τα άνθη του και βέβαια να μην έχετε παραγωγή.
Οι πράσινες φασολιές προτιμούν μέρη με πολύ ήλιο, ανέχονται όμως και μέρη όπου δεν υπάρχει συνεχής ηλιοφάνεια.
Οι πράσινες φασολιές bean bush, αναπτύσσονται με τη μορφή θάμνου (bush). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε προβλέψει αρκετό χώρο γύρω από κάθε φυτό.
Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Phaseolus Vulgaris. Fabaceae Family.
Αγγλικό Όνομα: Bush Dry
Εποχή Σποράς Εποχή Σποράς Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
Εποχή Μεταφύτευσης Εποχή Μεταφύτευσης Ιούνιος, Ιούλιος
Σπέρνω ξερά φασόλια
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά.
Η ιδανική θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση σποράς θα πρέπει να είναι 8 με 10 εκατοστά.
Τα φασόλια θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους.
Τι χώμα χρειάζονται τα ξερά φασολάκια;
Το έδαφος που θα φυτεύσετε τα ξερά φασόλια θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφος από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο, προσθέτοντας κομπόστ και ανακατεύοντάς το σε βάθος 15 με 20 εκατοστά.
Τα ξερά φασόλια χρειάζονται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία.
Συγκομιδή Ξερών Φασολιών
Σταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται.
Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν το κιτρινωπό χρώμα που έχουν τα στάχυα.
Ξεριζώστε το φυτό και κρεμάστε τα για να ξεραθούν.
Αφαιρέστε τα φασόλια από τη θήκη τους όταν αυτές έχουν ξεραθεί εντελώς.