Κυριακή 8 Μαΐου 2011

φτιάξτε κατακόρυφους λαχανόκηπους

 

Αν είστε κηπουρός της πόλης και ο χώρος του λαχανόκηπου είναι περιορισμένος, μην αποκλείετε τα λαχανικά που σχηματίζουν κληματίδες, όπως τα κολοκύθια, τα αγγούρια και τα πεπόνια, που παραδοσιακά καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες. Υπάρχει και για εσάς λύση και λέγεται: κατακόρυφη καλλιέργεια!
Τα λαχανικά αυτά, αλλά και τα αναρριχώμενα ήδη, όπως τα φασόλια, ο αρακάς ή τα μπιζέλια, μπορούν να καλλιεργηθούν κατακόρυφα, δηλαδή πάνω σε κατακόρυφα συρμάτινα πλέγματα που θα τοποθετήσετε στις άκρες των παρτεριών σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους τοίχους και να μειώσετε κατά πολύ την επιφάνεια καλλιέγειας.
Το σύστημα αυτό λειτουργέι θαυμάσια και στα φυτά που χρειάζονται υποστύλωση, όπως έιναι οι τομάτες. Θα ενθουσιαστείτε καθώς θα βλέπετε τα φυτά να αναπτύσσονται ανάμεσα από το συρμάτινο πλέγμα των πλαισίων χωρίς να χρειάζεται ούτε καν να τα δένετε.
Για περισσότερες εικόνες και για να θαυμάσετε ένα απίθανο κατακόρυφο λαχανόκηπο παρακολουθήστε το βίντεο της καταπληκτικής Patty Moreno the Garden girl: vertical gardening