Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΠΟΡΟΙ ΦΑΓΩΣΙΜΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Οι σπόροι φαγώσιμων μανιταριών είναι μια πρόκληση για τους ερασιτέχνες κηπουρούς αλλά και γι' αυτούς που θέλουν φρέσκα μανιτάρια στην κουζίνα τους.

Τα φαγώσιμα μανιτάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην μείωση της χοληστερίνης, σε καρδιολογικά και ογκολογικά προβλήματα.

Μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε περιορισμένο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών για ακόμα περισσότερες επιλογές στις μαγειρικές συνταγές σας.

Σπόροι ήμερων μανιταριών ανώτερης ποιότητας, συσκευασίας προελεύσεως Ιταλίας. Κάθε συσκευασία περιέχει 100 γραμμάρια ξηρό μυκήλιο (σπόρους μανιταριών εμποτισμένους σε σπόρους σιταριού). Συνοδεύονται από φωτογραφία. Είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά στο 23310 60629 ή με e-mail στο sales@valentine.gr. Η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας ανάλογα με την επιλογή σας. Η παράδοση γίνεται με courier στη διεύθυνση που θα μας υποδείξετε εντός μίας εβδομάδας ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας της παραγγελίας σας. Δεν υπάρχει περιορισμός ποσότητας. Για παραγγελίες μεγαλύτερες των 80 € τα μεταφορικά έξοδα είναι δωρεάν.


Μ01. PRATAIOLO
(Agaricus Bisporus)
Αγαρικό
Μ02. PORTOBELLO
(Agaricus Brunnenscens)
Αγαρικό πορτομπέλο
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ03. PIOPPINO
(Pholiota Aegerita)
Φολιότα
Μ04. SHII-TAKE
(Lentinus Edodes)
Σι-τακε Γιαπωνέζικο μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€



Μ05. ORELANA
(Pleurotus Ostreatus)
Πλευρωτός
Μ06. FUNGO D' ORO
(Pleurotus Cornucopiae)
Χρυσό μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ07. CARDONCELLO
(Pleurotus Erungii)
Αγκαθίτης
Μ08. FUNGO DELL' AMOR
(Pleurotus Salmoneo Stramineus)
Το μανιτάρι της αγάπης
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€


Μ09. ORELANA
(Pleurotus Ostreatus)
Πλευρωτός
Μ010. FUNGO D' ORO
(Pleurotus Cornucopiae)
Χρυσό μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ11. PIOPPINO
(Pholiota Aegerita)
Φολιότα
Μ12. SHII-TAKE
(Lentinus Edodes)
Σι-τακε Γιαπωνέζικο μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€


ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΗΡΟ ΜΥΚΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Καλλιέργεια μανιταριών σε κομπόστ με κοπριά (ενδείκνυται για τα είδη Μ01 και Μ02)

Προετοιμασία

Προμηθευτείτε φρέσκια κοπριά αλόγου (7 -15 ημερών) και προσθέστε σ' αυτή 20% καθαρό άχυρο το οποίο έχετε προηγουμένως μουσκέψει σε ένα σωρό για 2-3 μέρες. Προσθέστε επίσης γύψο σε αναλογία 20-25 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Βρέξτε καλά το μείγμα και σχηματίστε ένα σωρό πλάτους 1 μέτρο, ύψους 1 -1,5 μέτρο και μακρύ όσο χρειάζεται. Μετά από μερικές ώρες η θερμοκρασία θα αυξηθεί σημαντικά καθώς θα αρχίζει η ζύμωση. Μετά από 4 ημέρες και όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 60 -70 °C χαλάστε τον σωρό και σχηματίστε μικρότερους σωρούς 15-20 εκατοστά πλάτος και 1- 15 εκατοστά ύψος. Μετά από 6-7 ημέρες χαλάστε πάλι τους σωρούς και ξανασχηματίστε τους φέρνοντας το μέσα έξω, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο μείγμα να είναι σχεδόν ομοιόμορφη. Έτσι θα επιτευχθεί πλήρης ζύμωση και ικανοποιητική παστερίωση.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί για 5-6 φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων μέχρι να επιτευχθεί ένα ώριμο μείγμα καφετί χρώματος με σωστό βαθμό υγρασίας. (Ελέγξτε την υγρασία, σφίγγοντας λίγο υπόστρωμα στη χούφτα σας. Αν στάζει είναι εντάξει, αν όχι βρέξτε κατάλληλα).

Αφού επεξεργαστείτε το μείγμα καλά, είναι έτοιμο για να ετοιμάσετε το υπόστρωμα της σποράς. Απλώστε το υπόστρωμα σε παραλληλεπίπεδα δοχεία (π.χ. καφάσια) με 30 εκατοστά πλάτος και μήκος όσο είναι απαραίτητο, φροντίζοντας να πιέζετε τη μάζα με ομοιόμορφο τρόπο. Αφού ελέγξετε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό των παραλληλεπιπέδων έχει σταθεροποιηθεί στους 20 - 25 °C αρχίστε να τοποθετείτε 3-5 γραμμάρια ξηρό μυκήλιο σε λακουβίτσες βάθους 2-3 εκατοστών που θα κάνετε στο υπόστρωμα και σε απόσταση 10 εκατοστών η μία από την άλλη.

Αν όλα γίνουν σωστά μετά από 3 - 4 εβδομάδες το μυκήλιο θα έχει εισχωρήσει στο μείγμα και θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα δίχτυα των υφών που σχηματίζει. Σ' αυτό το στάδιο πρέπει να καλύψετε τους σωρούς με χώμα πάχους 4 εκατοστών που θα έχετε ετοιμάσει προηγουμένως, αποτελούμενο από 75% τύρφη και 25% ελαφρύ ανθρακικό ασβέστιο.

Μετά από 4-5 εβδομάδες περίπου θα αρχίσει η καρποφορία η οποία μπορεί να διαρκέσει και δύο μήνες.

Τοποθεσία και συγκομιδή

Τοποθετήστε τα παραλληλεπίπεδα με το μείγμα και το μυκήλιο σε κλειστό χώρο (αποθήκη). Για να έχετε μια καλή παραγωγή είναι απαραίτητο να διατηρείτε τώρα σταθερό το βαθμό υγρασίας ποτίζοντας εάν είναι απαραίτητο, κάθε μέρα τους σωρούς με ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο και περιορίστε το πότισμα σε μισό λίτρο ανά τετραγωνικό μετά την πρώτη συγκομιδή και μια εβδομάδα πριν την επόμενη. Όταν η καλλιεργητική περίοδος και η περίοδος συγκομιδής τελειώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόστρωμα στον κήπο σας σαν ένα πολύ καλό λίπασμα για τα λουλούδια και τα δέντρα σας.


Καλλιέργεια μανιταριών σε άχυρο (ενδείκνυται για τα είδη Μ03, M04, Μ05, Μ06, Μ07 και Μ08)

Προετοιμασία

Εφοδιαστείτε με μια μπάλα άχυρο από σιτάρι (καλής ποιότητας, 15 Kg περίπου). Βυθίστε σε νερό την μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη, χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο. Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες. Με ένα μυτερό πάσσαλο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου. Ξανακλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).

Τοποθεσία και συγκομιδή

Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη. Για να καλλιεργήσετε στον κήπο, μετά τη δημιουργία του λευκού μυκητιακού σχηματισμού, μεταφέρετε τον σάκο στο σημείο του κήπου που θέλετε (σκιερό και απάνεμο) και ανοίξτε το πάνω μέρος του σάκου. Πιέστε λίγο την επιφάνεια της μπάλας άχυρου προς τα κάτω και συμπληρώστε το κενό με υγρό χώμα σε ύψος 2 εκατοστά από την επιφάνεια του άχυρου. Έτσι θα βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας. Τα πρώτα μανιτάρια θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε 15-20 ημέρες μετά από το άνοιγμα του σάκου.

Προσοχή: Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε το άχυρο σε καθαρό χώρο και με καθαρά χέρια. Αν είναι εφικτό αποστειρώστε το άχυρο σε ατμό.


Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς. (ενδείκνυται για τα είδη Μ03, Μ04 και Μ05)

Προετοιμασία

Η καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς είναι πολύ απλή. Προτιμάτε κορμούς από φυλλοβόλα δέντρα όπως λεύκα, ιτιά, οξιά. Το είδος shii-take δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε βελανιδιά, καστανιά.

Εμβολιασμός με τη μέθοδο σάντουιτς. Για να καλλιεργήσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένους κορμούς από υγιή δέντρα, μήκους 40-50 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών, σχισμένους κατά μήκος. Σπείρτε το μυκήλιο στην κομμένη επιφάνεια του κορμού, καλύπτοντάς την εντελώς. Ενώστε πάλι τα δύο κομματία του σχισμένου κορμού σαν να κάνετε σάντουιτς και δέστε τα με σπάγκο. Μία συσκευασία ξηρού μυκηλίου είναι αρκετή για ένα με δύο κορμούς. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τοποθετήστε τα σάντουιτς κορμών που έχετε εμβολιάσει μέσα σε αρκετά μεγάλες πλαστικές σακούλες τις οποίες θα κλείσετε χαλαρά.. Αποθηκέψτε τους κορμούς σε αποθήκη ή υπόγειο και το μυκήλιο θα απλωθεί στους κορμούς μέσα σε 2 μήνες περίπου αν η θερμοκρασία του χώρου βρίσκεται μεταξύ 20-30 °C.

Προσοχή. Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε και εμβολιάστε τους κορμούς σε καθαρό χώρο με καθαρά χέρια και εργαλεία.

Τοποθεσία και συγκομιδή

Το μέρος που θα διαλέξετε για το μανιταρόκηπό σας πρέπει να είναι σκιερό και προστατευμένο από τον άνεμο. Αφαιρέστε τις πλαστικές σακούλες από τα σάντουιτς και τοποθετήστε τα σάντουίτς στο έδαφος οριζόντια με τις σχισμές προς τα επάνω. Καλύψτε τα με χώμα ώστε να φαίνονται μόνο οι σχισμές έξω από το έδαφος. Τα μανιτάρια θα ξεφυτρώνουν με τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχές. Αν οι κορμοί αλλά και το χώμα διατηρούνται υγρά, θα παράγετε περισσότερα μανιτάρια. Μπορείτε να έχετε συγκομιδή για 3 συνεχόμενα χρόνια. Σε εμβολιασμένους κορμούς λεύκας ή ιτιάς τα μανιτάρια θα ραχίσουν να εμφανίζονται 3-6 μήνες από την στιγμή που θα τοποθετήσετε τους κορμούς στο έδαφος. Και όπως γίνεται στη φύση μπορείτε να συλλέξετε μανιτάρια την άνοιξη και το φθινόπωρο.


Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς με βύσματα μυκηλίου. (ενδείκνυται για τα είδη Μ09, Μ10, Μ11 και Μ12)


Προετοιμασία

Τα βύσματα μυκηλίου είναι ξύλινα πασαλάκια (σφήνες), εμβολιασμένες με μυκήλιο μανιταριών (εικ. 1). Για να καλλιεργήσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένους κορμούς από υγιή δέντρα. Προτιμάτε κορμούς από φυλλοβόλα δέντρα όπως λεύκα , ιτιά, οξιά. Το είδος shii-take δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε βελανιδιά, καστανιά. Αποφύγετε κορμούς από καρποφόρα δέντρα και σε καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε κορμούς από κωνοφόρα.

Η τεχνική καλλιέργειας είναι πολύ απλή. Με ένα τρυπάνι, ανοίξτε τρύπες διαμέτρου 8 χιλιοστών, σε κάθε κορμό, σε αποστάσεις 15 -20 εκατοστών μεταξύ τους. (εικ. 2). Τοποθετήστε τις σφήνες μέσα στις τρύπες και με ένα σφυρί σφηνώστε τις καλά στον κορμό (σελ. 3). Τα μανιτάρια θα εμφανισθούν μετά από 5 μήνες. Στο μεταξύ ο κορμός πρέπει να τυλιχτεί σε μία πλαστική σακούλα για να εκκολαφθεί το μυκήλιο, και να μείνει έτσι για τρεις μήνες σε θερμοκρασία 20-25 °C (εικ. 4).

Τοποθεσία και συγκομιδή

Μετά από αυτό ο κορμός θα μεταφερθεί στον κήπο όπου πρέπει να βυθιστεί στο έδαφος με τα 2/3 του μήκους του να είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τοποθετήστε τον σε μέρος σκιερό και απάνεμο και εκεί θα συνεχίσει να παράγει μανιτάρια για αρκετές συγκομιδές την άνοιξη και το φθινόπωρο για 3-4 χρόνια (εικ. 5).

Μπορείτε αν δεν έχετε κήπο να τοποθετήσετε τον κορμό σε μια γωνιά του σπιτιού σας, (αποθήκη, υπόγειο), σε θερμοκρασία μεταξύ 15 και 28 °C. Θάψτε τον κορμό, σε ένα δοχείο με χώμα με τα 2/3 του μήκους του να είναι κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Είναι σημαντικό ο κορμός αλλά και το χώμα να διατηρούνται υγρά.

Η συσκευασία περιέχει 20 πασαλάκια (σφήνες), εμβολιασμένες με μυκήλιο μανιταριών.