Κυριακή 8 Μαΐου 2011

αγγούρι

 

Όποια ποικιλία αγγουριού κι αν καλλιεργήσετε, οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σοδειά είναι οι ίδιες: εύφορο χώμα, άπλετο φως, επαρκές πότισμα και ζέστη.
Περίοδος σποράς: σπέρνετε όταν η θερμοκρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας είναι τουλάχιστον 15°C. Αν σπέρνετε απευθείας στο έδαφος βεβαιωθείτε ότι η περίοδος των εαρινών παγετών έχει τελειώσει. Το αγγούρι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και οι σπόροι του δεν βλαστάνουν αν το έδαφος έχει θερμοκρασία < 10°C. Για να ζεστάνετε το χώμα καλύψτε το με μαύρο πλστικό που στη συνέχεια θα αφαιρέσετε.
Αποστάσεις σποράς: Όταν φυτεύετε απευθείας στο χώμα, σπείρετε του σπόρους σε βάθος 3- 4 εκ. και σε απόσταση 30 εκ. μεταξύ τους κατά μήκος της γραμμής φύτευσης
Πότισμα: δεν πρέπει να ξεχνάτε να ποτίζετε τις αγγουριές τακτικά. Αν το φυτό αναπτύσσεται σε ξηρικές συνθήκες τότε το πιθανότερο είναι ότι θα φάτε πικρά αγγούρια.
Λίπανση: τα αγγούρια έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε άζωτο. Συνήθως η προσθήκη κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς κατά τη φύτευση σε συνδυασμό με ένα καλής ποιότητας χώμα είναι αρκετό για την καλή ανάπτυξη του φυτού
Ηλιοφάνεια: άπλετο φως
Έδαφος: καλά στραγγιζόμενο & εύφορο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. ph 6- 6,5
Και φυσικά αν θέλετε να το καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι μην ξεχάσετε την τεχνική των κατακόρυφων λαχανόκηπων!