Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Καλλιέργεια κάπαρης

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΠΠΑΡΗΣ
α ) ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ
Τον Ιανουάριο συλλέγουμε μικρά κλαδάκια μήκους 10-15 εκατοστών, από αυτοφυείς καππαριές, τις οποίες έχουμε επιλέξει ώστε να  έχουν καλά χαρακτηριστικά (είναι παραγωγικές , δεν φέρουν αγκάθια κ.λ.π.). Πρέπει να είναι κλαδάκια ηλικίας μεγαλύτερης των 2 ετών, κάπως χονδρά για να ριζώσουν. Τα λεπτά κλαδάκια από βλαστούς ετήσιους (δηλαδή έως 1 έτους) δεν φαίνεται ότι ριζώνουν.
Τα κλαδάκια που κόβουμε από τις καππαριές, τα διατηρούμε μέσα σε δοχείο με νερό αμέσως μετά την κοπή, ώστε η βάση τους να είναι πάντοτε υγρή και να απορροφά νερό.
  
Μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες από την κοπή, πρέπει να τα φυτέψουμε στο χώμα απ? ευθείας ή σε σακουλάκια. Σε κάθε κλαδάκι πριν το φυτέψουμε βουτάμε ή σκονίζουμε την βάση του με ορμόνη ριζοβολίας (Ι.Β.Α. = ινδολοβουτιρικό οξύ). Μετά πρέπει να τιναχθεί το κλαδάκι ώστε να φύγει η σκόνη (ορμόνη) που περισσεύει. Κατά το φύτεμα πρέπει να προσέξουμε να μην φύγει η ορμόνη από την βάση του μοσχεύματος. Ακολουθεί πότισμα, το οποίο επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό.
 
β ) ΜΕ ΣΠΟΡΟ
Τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη μαζεύουμε από τις καππαριές τον σπόρο της κάππαρης, τον οποίο πλένουμε καλά και τον αφήνουμε να αποξηρανθεί πολύ καλά. Για να φυτρώσει πρέπει να περάσει μία περίοδος ψύχους. Έτσι τον σπέρνουμε την επόμενη Άνοιξη , ώστε όλο τον χειμώνα να έχει ψυχθεί αρκετά. Επειδή ο σπόρος είναι πολύ σκληρός και αδιαπέραστος στο νερό πρέπει να μαλακώσουμε το περίβλημά του. Αυτό γίνεται ή με τρίψιμο πολύ καλό των σπόρων μέσα σε δύο γυαλόχαρτα ή με βρέξιμό του με θειικό οξύ 35% για 20 λεπτά. Μετά τον ξεπλένουμε πολύ καλά και τον αφήνουμε στο νερού για 1 ημέρα. Ακολουθεί η σπορά του σε σπορείο με καλό και ελαφρύ χώμα.
γ ) ΜΕ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ
Από μεγάλες καππαριές παίρνουμε παραφυάδες που έχουν φυτρώσει δίπλα στον κορμό τους και τους μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Αν υπάρχει νερό πρέπει τον πρώτο χρόνο τα φυτά να αρδεύονται για να ριζώσουν καλά. Αν δεν υπάρχει πρέπει απαραίτητα να γίνει σκίαση ώστε ο ήλιος να μην τα ξηράνει. Η σκίαση επιτυγχάνεται με τοποθέτηση του νεαρού φυτού ανάμεσα σε 2-3 πέτρες (πλάκες).
 
2. ΚΛΑΔΕΜΑ
Επειδή η κάππαρη ανθοφορεί σε βλαστούς ετήσιους (της τρέχουσας βλάστησης) πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά για να δώσει πολλούς νέους βλαστούς. Έτσι κάθε Γενάρη ή Φλεβάρη το φυτό της κάππαρης κλαδεύεται τόσο πολύ ώστε να μείνει μόνο ο κεντρικός κορμός του.
3. ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Για να είναι σωστή η καλλιέργεια της κάππαρης πρέπει να φυτεύουμε σε σειρές κάθε 2 με 2,5 μέτρα ώστε να έχουμε 120 - 180 καππαριές στο στρέμμα.
4. ΑΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
Απαιτείται να καταστρέφονται τα ζιζάνια που φυτρώνουν ανάμεσα στις καππαριές γιατί ανταγωνίζονται τα φυτά μας και συνάμα δυσκολεύουν την εργασία μας. Συστήνεται ακόμη να γίνονται δύο φρεζαρίσματα ένα τον Χειμώνα και ένα την Άνοιξη.