Η
φουντουκιά άρχίζει την παραγωγή της όταν γίνει 3-4 ετών. Φτάνει στη
μέγιστη παραγωγή στα 8-12 έτη και μπορεί να είναι παραγωγική μέχρι τα 50
χρόνια. Η παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 120 κιλά ξηρού καρπού
ανά δεκάριο το χρόνο. Όταν η φουντουκιά ανανεώνεται κανονικά μπορεί να
ζήσει μέχρι και τα 600 χρόνια.
Ποικιλίες της Φουντουκιάς:Ennis
Με επικονιάστριες τις Butler και Daviana
Ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά
Η
λεπτοκαρυά είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα
φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες και ο καρπός της σκεπάζεται
από ένα κυπελλοειδές περικάρπιο με οδοντωτά χείλη.
Tonda di Giffoni, Campanica, Fertile de Coutard, Segorbe και Negretta
Ποικιλίες για καλλιέργεια της φουντουκιάς υπό μορφή μονόκορμων δένδρων.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της φουντουκιάς
Kλίμα:
Η φουντουκιά είναι φυτό των εύκρατων περιοχών. Προτιμά κυρίως δροσερές
τοποθεσίες με σχετικά ψηλή υγρασία. εάν η θερμοκρασία του χειμώνα πέφτει
κάτω από -7 βαθμούς η καλλιέργεια της φουντουκιάς για καρπό είναι
αντιοικονομική λόγω καταστροφής των άνθεων, Το δέντρο όμως να αντέξει σε
θερμοκρασίες μέχρι και -25 βαθμούς.
Έδαφος:
Η
φουντουκιά ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφράς έως μέσης σύστασης που να
στραγγίζονται εύκολα και με ελαφριά όξινη έως ουδέτερη αντίδραση (ph 5,5
-7,0). Όταν το ph του εδάφους είναι κάτω από 5,5 αυτό πρέπει να ανέλθει
στο 6,5 με προσθήκη ασβέστη για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.
Σχετικά με Νέες φυτεύσεις
Ο
κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της φουντουκιάς είναι με παραφυάδες. Οι
παραφυάδες αφαιρούνται και μεταφυτεύονται στην οριστική θέση τους. για
καλύτερη ριζοβολία παραχώνονται στη βάση τους. Με καταβολάδες όμοια με
το αμπέλι μπορεί να γίνει ο πολλαπλασιασμός. Με το σπόρο τα δέντρα
αργούν να καρποφορήσουν (8-10 χρόνια) και δεν αποδίδουν την πικοιλία από
την οποία λαμβάνουμε το σπόρο διότι η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό.
Μπορεί όμως να πολλαπλασιασθεί και με εμβολισμό, που είναι δύσκολος
τρόπος και θα πρέπει να γίνεται σε περίοδο κατά την οποία το φυτό από το
οποίο λαμβάνουμε το εμβόλιο όσο κια το υποκείμενο να βρίσκονται σε
πλήρη λήθαργο.
Η
φύτευση της φουντουκιάς, όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε νέο
φουντουκώνα, γίνεται σε αποστάσεις 7Χ6m. Επειδή η φουντουκιά είναι
αυτόστειρο φυτό, κατά τη φύτευση πρέπι να ληφθεί πρόνια ώστε να
φυτεύεται και δεύτερη ποικιλία/είδος για επικονίαση. Η αναλογία
επικονιαστή προς κύρια ποικιλία είναι 1:8. Συνήθως φυτεύονται 4
δενδρύλια κατά θέση. Μετά την εγκατάσταση των δενδρυλίων και την έναρξη
της έκφυσης των παραφυάδων διατηρούνται 5-7 βλαστοί. με κατάλληλους όμως
χειρισμούς μπορίε να διατηρηθεί ένας μόνο βλαστός έτσι ώστε να έχουμε
φυτείες με δενδρώδη μορφή. Για φυτείες με δενδρέωδη μορφή μπορεί επίσης
να χρησιμοποιούνται εμβολιασμένα δενδρύλλια με υποκείμενο το είδος
Corylus colurna, το οποίο δεν παράγει παραφυάδες.
Καλλιεργητικές περιποιήσεις της φουντουκιάς
Άρδευση
Σε περιοχές όπου η βροχόπτωση ανέρχεται πάνω από 700 χιλιοστά και είναι
κανονικά κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου η
φουντουκιά δε χρειάζεται άρδευση. κατά τη διάρκεια όμως παρατεταμένων
ξηρών περιόδων η α΄ρδευση βοηθά στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας
καρπών. Δεν είναι όμως σπάνιες περιπτώσεις που ακόμη που η φουντουκιά
καλλιεργείται τελέιως ξηρική με ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά
την παραγωγή.
Λίπανση
Από έρευνες που έγιναν έχει βρεθεί ότι από ένα δεκάριο με φουντουκιές
και για μια παραγωγή 120 κιλών περίπου ανά δεκάριο, αφαιρούνται από το
έδαφος 1,9 κιλά άζωτο, 0,9 κιλά φώσφορος, 1,2 κιλά κάλιο και 1,6 κιλά
ασβέστιο. Οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να προστίθενται στο έδαφος με την
κατάλληλη λίπανση. Μια ορθολογική λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε
ανάλυση εδάφους και φύλλων. επειδή όμως τούτο είναι δύσκολο, μια καλή
λίπανση για τη φουντουκιά μπορεί να θεωρηθεί η εφαρμογή 400 γρ Ν ανά
δέντρο το χρόνο, 400 γρ P ανά δέντρο κα΄θε δύο ή τρία χρόνια και
800-1000γρ Κ ανά δέντρο κάθε δύο χρόνια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να
δίνεται στην προσθήκη αζώτου και του καλίου διότι υψηλές ποσότητες
αζώτου αυξάνουν το πάχος του κελύφους και μειώνουν το μέγεθος της ψίχας.
Επίσης κανονική προσθήκη καλιού ελαττώνει το ποσοστό των άδειων καρπών.
Από τα μικροστοιχεία ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην επάρκεια
σιδήρου και βορίου. Μάλιστα η έλλειψη βορίου έχει ως αποτέλεσμα την
αυξημένη αναλογία των φουντουκιών χωρίς σπέρμα.