Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αγριοκούνελο

Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus).
Το αγριοκούνελο είναι ζώο νυκτόβιο βγαίνει για βοσκή με τη δύση του ηλίου και επιστρέφει στις φωλιές την αυγή, ζει σε λαγούμια ή σχισμές βράχων. Είναι μικρότερο του λαγού ,μήκος 35-40 εκατ. ύψος 16-18εκατ.,βαρος 1-2κιλά . Χρώμα γκριζοκαστανό από πάνω ανοιχτότερο στο πλάι, κοιλιά λευκωπή . Ουρά πολύ κοντή 6-7εκατ.με λεπτό μαύρο περίγραμμα. Τα μάτια του είναι στο πλάι του κεφαλιού χωρίς να προεξέχουν όπως του λαγού και έχει μικρότερα αυτιά από το λαγό.

Φωτογραφίες Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus).




Μπορεί να προξενήσει μεγάλες και ξαφνικές ζημιές στις καλλιέργειες αφού τρέφεται με κάθε είδος φυτικής τροφής. Στην Ελλάδα ζει σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, είναι είδος πεδινών και λοφωδών περιοχών ζει σε χορτολίβαδα η θαμνολίβαδα και σπάνια σε υψόμετρο πάνω από 600μ.
Αναπαραγωγή: H αναπαραγωγική ικανότητα του αγριοκούνελου είναι παροιμιώδης. Γεννάει 5-6 φορές τον χρόνο από 5 μικρά κάθε φορά ( ο αριθμός αυτός κυμαίνεται και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες κάθε φορά) τελικώς όλη τη χρονιά δεν γεννά περισσότερα από 10-15 μικρά.
Τα νεογνά γεννιούνται μακριά από την φωλιά σε απόσταση 150 μ. και σε ιδικά διαμορφωμένες στοές , αυτό γίνεται για να προστατευτούν από τα αρσενικά και τα υπόλοιπα αρπακτικά .
Συνήθειες: Ζει 6-7 χρόνια Είναι είδος κοινωνικό , κατασκευάζει υπόγειες στοές (κονικλώνες) με πολλές διακλαδώσεις οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με το περιβάλλον. Οι στοές βρίσκονται σε βάθος 2,5 -3μ και έχουν συνολικό μήκος γύρω στα 50μ. και κατασκευάζονται με τη βοήθεια των ισχυρών νυχιών που έχουν στα μπροστινά πόδια. Το ύψος των στοών είναι 15εκατ. ενώ του κύριου χώρου διαμονής 30-60εκατ.
Σε μια αποικία παρατηρείται πλήρης ιεραρχία μεταξύ τους ανάλογα με τη σωματική δύναμη ενώ ο αριθμός της φθάνει τα 200 άτομα.