Παίρνουμε 1/2 κιλό προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς μας καθώς και αλεύρι χωριάτικο. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα και 30΄. Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε λαδωμένο ταψί νο 30-32. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30΄. Ραντίζουμε το ταβόψωμο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Χωριάτικο ταβόψωµο µε προζύµι
Παίρνουμε 1/2 κιλό προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς μας καθώς και αλεύρι χωριάτικο. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα και 30΄. Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε λαδωμένο ταψί νο 30-32. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30΄. Ραντίζουμε το ταβόψωμο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.